Hlavní obsah
Online

Imunolog varuje: tzv. britská mutace je v Česku přítomná víc, než si myslíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v České republice sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět?

Vládní nařízení: Vláda se má v pondělí rozhodnout, zda kvůli koronaviru omezí cestování mezi kraji. Vedení Prahy a Středočeského kraje vyzvalo ministry, aby to v případě těchto dvou krajů nedělalo, protože jde v podstatě o jeden organický celek. PRAKTICKÉ INFORMACE k opatřením, vývoji epidemie najdete

Nákaza a stav v nemocnicích: Nově nakažených v sobotu přibylo víc než před týdnem. V sobotu velmi mírně klesl počet hospitalizovaných i lidí ve vážném stavu. Ministerstvo zdravotnictví ale uvádí, že nemocnice jsou stále na hraně svých kapacit a především proto nelze rozvolnit týdny trvající částečný lockdown v Česku. Mnohá z opatření vyhlášená vládou ale lidé dodržují jen omezeně, nebo je obcházejí. POČTY HOSPITALIZOVANÝCH najdete

Vakcinace: V sobotu dorazily první dávky od společnosti AstraZeneca, distribuce má začít v pondělí ze skladu firmy v Říčanech u Prahy. Distributor uvedl, že čeká na pokyn Ministerstva zdravotnictví, kam vakcíny expedovat. POČTY OČKOVANÝCH najdete

Vývoj epidemie v obcích

  • Zákaz cestování mezi kraji je zbytečný, shodli se hejtmani

    Zákaz cestování mezi kraji, o kterém mluví ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), je zbytečný a byl by těžko vymahatelný. V Partii na CNN Prima News se na tom shodli hejtmani Pardubického, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje a pražský primátor.

  • Imunolog: Tzv. britská mutace je v Česku rozšířená

    Agresivnější, takzvaná britská mutace koronaviru se v Česku podle předběžných, neúplných a zatím oficiálně nepublikovaných výsledků vyskytuje v řádu desítek procent, v některých oblastech zřejmě i víc než 50 procent. Na Twitteru to uvedl imunolog Zdeněk Hel z iniciativy vědců Sníh. Situace je podle něj alarmující, dosavadní výsledky označil za velice nepříznivé až šokující.

  • Praha se chová jako republikový průměr: epidemie stoupá

    Epidemie koronaviru v Praze nezpomaluje. Laboratoře v hlavním městě potvrdily v sobotu dalších 593 případů nemoci covid-19, ve stejný den minulého týdne přitom přibylo 435 nakažených, tedy o 158 méně. Vyplývá to z aktuálních údajů na webu Ministerstva zdravotnictví. Denní počty nově potvrzených nákaz v Praze v poslední době v mezitýdenním srovnání rostou či stagnují, kopírují tím vývoj v celé zemi.

  • Pardubicko: tři okresy, kde je nejlíp

    Na Pardubicku za posledních sedm dní podle ministerstva přibylo v přepočtu na 100 000 obyvatel zhruba 656 případů, před týdnem podle tohoto propočtu zhruba 532. V Pardubickém kraji na tom jsou lépe okresy Ústí nad Orlicí, Chrudim a Svitavy, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 000 obyvatel zhruba 557, 504 a 455 případů.

  • Ve Středočeském kraji epidemie na vzestupu

    Ve Středočeském kraji přibylo v sobotu 768 nakažených covidem-19. Je to o 252 případů více než za předchozí sobotu. Vzrostl i aktuální počet nakažených, oproti minulé sobotě zhruba o 1000 na 13 652 lidí, vyplývá z informací na webu Ministerstva zdravotnictví.

  • Ústecko: podezření na tzv. britskou mutaci

    V Ústeckém kraji přibylo v sobotu 377 potvrzených nákaz koronavirem, to je o 149 méně než minulý týden. V kraji je několik desítek podezření na britskou mutaci. Hygiena přistupuje při trasování kontaktů stejně důsledně, jako kdyby to tzv. britská mutace byla, řekla ČTK ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

  • Olomoucko: epidemie na ústupu

    V Olomouckém kraji testy v sobotu potvrdily 86 nákaz novým koronavirem. Je to o 300 méně než v pátek a o čtyři případy méně než minulou sobotu. Sobotní hodnota je nejnižší za tento týden, o víkendech se ale obecně méně testuje.

  • Liberecko: přednost má druhá dávka

    V Libereckém kraji v sobotu přibylo 186 potvrzených nákaz novým koronavirem, minulý týden to bylo o 19 méně. Vakcínu proti koronaviru tu dostává denně v průměru téměř 400 lidí. Přednostně se očkuje druhá dávka.

  • Podle čísla R epidemie opět zrychluje

    Rizikové skóre protiepidemického systému PES je k dnešku 71 bodů ze sta, už víc než tři týdny tak odpovídá čtvrtému z pěti stupňů pohotovosti. Z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví vyplývá, že po zpětné revizi dat se na této hodnotě drží čtvrtý den po sobě. Reprodukční číslo udávající rychlost šíření koronaviru stouplo oproti předchozímu dni o jednu setinu na 1,05. Pokud se číslo dostane pod hodnotu jedna, epidemie zpomaluje.

  • Německo vs. Česko: 8616:4800

    Srovnání Česka a Německa, pokud jde o postup nákazy. Institut Roberta Kocha uvedl ráno, že za sobotu v celém Německu zaznamenali dalších 8616 případů koronavirové nákazy. V Česku, připomeňme, za stejný den 4800. Německo je zhruba 8× lidnatější než ČR.

    Vývoj epidemie sledujeme online i ve světě:

  • Očkovaných přibylo 2430

    Očkování jde pomalu, především kvůli nedostatku vakcín. Až dosud se k vakcinaci dostalo 346 439 lidí, v sobotu jich přibylo 2 430.

  • Testovalo se i v sobotu

    Pkud jde o testování, v sobotu prošlo PCR testy 14 500 lidí, dalších 13 116 absolvovalo antigenní testy. Celkem (oběma metodami) už zdravotníci testovali 6 545 770 krát.

  • Počet zemřelých

    Na covid nebo s covidem zemřelo od jara už 17 235 lidí.

  • Počet hospitalizovaných

    Počet lidí s koronavirem v nemocnicích klesl oproti předchozímu dni o čtyři stovky na 5450, ve srovnání s minulým víkendem se ale téměř nezměnil. Ve vážném stavu bylo 989 pacientů s covidem, což je v únoru zatím nejméně.

  • Nová čísla za sobotu: počet nakažených

    V Česku během soboty přibylo 4800 nově nakažených koronavirem. Virus od počátku epidemie zaznamenaly testy u 1 034 975 lidí. Ukazují to nejnovější údaje, které v neděli ráno zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví.

    Pro srovnání: minulou sobotu, před týdnem, přibylo 4025 nových případů.

Reklama

Hlavní zprávy