Hlavní obsah

Nejsem víc dementní, než jsem byl, komentuje hvězda seriálu M.A.S.H. Alda svou diagnózu Parkinsonovy choroby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Hvězdě seriálu M.A.S.H. Alanu Aldovi před více než třemi lety lékaři diagnostikovali Parkinsonovu chorobu.Video: Wikimedia.org/CBS Television, Reuters

 

Reklama

Americký herec Alan Alda už více než tři roky žije s diagnostikovanou Parkinsonovou chorobou. Až nyní o tom veřejně promluvil. I kvůli tomu, aby obdobně zasaženým ukázal, že kvůli nemoci jejich život nekončí. „Nepřestávejte se hýbat,“ nabádá je hvězda populárního seriálu M.A.S.H.

Článek

„Lékaři mi nemoc diagnostikovali tři a půl roku zpátky. Můj život ale naplno pokračuje, proto jsem o tom chtěl promluvit na veřejnosti,“ řekl Alda v pořadu This Morning americké televize CBS.

„Říkal jsem si, že je jen otázkou času, kdy se toho někdo chytne a podá to jako něco smutného. Já to tak ale necítím,“ dodal. Poukazoval při tom na to, že v posledních televizních vystoupeních se mu výrazně klepal palec u ruky.

Parkinsonova choroba je onemocnění centrální nervové soustavy. V jeho důsledku pak postižený není schopný kontrolovat pohyb. Kromě třesu svalů, který je zřejmě nejznámějším příznakem nemoci, mezi další symptomy patří jejich ztuhlost nebo potíže s koordinací a rovnováhou.

Alda k podezření na nemoc došel při četbě deníku The New York Times. Americký list v textu věnovaném chorobě upozorňoval i na méně známý brzký příznak – promítnutí chování ze snu do reality. „Zdálo se mi, že na mě někdo útočí, a tak jsem po něm hodil pytel brambor. Ve skutečnosti jsem ale házel polštář na manželku,” řekl.

Dalších příznaků si podle svých slov Alda nevšiml. Až po několika měsících třesu v prstu u ruky.

S nemocí bojuje jako Hawkeye - humorem

„Nepropukla u mě kvůli tomu demence. Nejsem o nic víc dementní, než jsem byl,” napsal tak trochu v duchu své nejslavnější seriálové postavy na svém twitterovém účtu.

Alda v americkém seriálu M.A.S.H. z prostředí korejské války ztvárnil vojenského chirurga Benjamina Franklina Pierce, známého hlavně pod přezdívkou Hawkeye. Ten se podobně jako další postavy seriálu s realitou válečného konfliktu a polní nemocnice nedaleko frontové linie vyrovnával zejména humorem.

Alda chce podobně zasaženým ukázat, že diagnózou nemoci pro ně život nekončí: „Pořád můžete dělat spoustu věcí.“ Dvaaosmdesátiletý Alda chodí několikrát týdně hrát tenis, boxovat a také pochoduje do rytmu pochodových písní. Na hřebík nepověsil ani herectví.

U řady lidí se ale choroba projevuje daleko výrazněji a Alda si toho je vědom. Přestože chce ostatní diagnostikované postrčit k aktivnímu životu, nechce tím zároveň shodit ty, kterým nemoc v jejich dřívějším způsobu života skutečně brání.

Americký herec je známý také jako velký příznivec vědy a vyzývá nemocné, aby nevěřili „šarlatánům“. „Snažte se zajímat o to, s čím novým přicházejí skuteční odborníci,“ řekl.

Na závěr přidal ještě jednu radu: „Nepřestávejte se hýbat, pomáhá to.“

Reklama

Související témata:

Doporučované