Hlavní obsah

Nejslavnější dětská pohlednice vznikla v Česku. Sláva? O tu autorka nestojí

Slavná pohlednice UNICEFVideo: Václav Dolejší

 

Reklama

První ze světově známých pohlednic dětského fondu UNICEF nakreslila školačka z jižních Čech. Zde je její příběh.

Článek

Nabízeli jí cestu kolem světa. Peníze. Anebo post velvyslankyně mezinárodní organizace UNICEF, Dětského fondu OSN.

To všechno Jitka Samková-Vejdová z jihočeského Rudolfova odmítla. Dnes šestasedmdesátiletá dáma se dokonce celá léta striktně vyhýbá jakékoliv publicitě a záměrně zůstává mimo zrak veřejnosti.

Co tak slavného udělala?

Jako školačka nakreslila po druhé světové válce veselý obrázek dětí tančících kolem májky. A jejího důvtipného učitele Jana Bartušku napadlo poslat obrázek jako poděkování za poválečnou potravinovou pomoc na pobočku UNICEF do Prahy.

Foto: Václav Dolejší

Rudolfovský učitel Jan Bartuška při práci s dívkami, které vedl k výtvarné činnosti.

Tak se Jitka Samková-Vejdová stala autorkou první z řady slavných pohlednic, které už desítky let patří k charitativním přáním světového dětského fondu.

Z Prahy se totiž její obrázek dostal až do centrály UNICEF ve Spojených státech do rukou tehdejšího ředitele organizace Maurice Pate a v New Yorku kresbu z Rudolfova okamžitě využili.

Obrázek dětí kolem májky přetiskli na blahopřání, jejichž prodej měl podpořit humanitární pomoc dětem. První limitovaná kolekce s obrázkem malé Jitky Samkové-Vejdové měla čtyři tisíce exemplářů.

Dnes už jsou charitativních pohlednic prodány desítky milionů, peníze z nich získané pomohly zajistit výživu, léky nebo školní pomůcky dětem ve více než 150 zemích světa. Obrázek z Československa stál na počátku tohoto úspěchu.

Objevil ji americký diplomat

Proč se autorka slavného obrázku vždy striktně vyhýbala publicitě?

Lidé v rudolfovském muzeu na kameru vysvětlují, že se bála závisti. Poprvé a naposledy o sobě dala vědět v roce 1969, když ji po dlouhém hledání objevil americký diplomat působící v Praze.

„Nezajímá mě publicita, nikdy mi nepřinesla nic dobrého," řekla tehdy novinám. „Lidé nevěří tomu, že jsem z toho nijak netěžila – nedostala jsem ani korunu, ani pohled k Vánocům," upřesnila situaci Samková-Vejdová. Až o dva roky později však mohla vycestovat alespoň do Švýcarska a zúčastnit se oslav 25. výročí založení UNICEF.

Reklama

Doporučované