Hlavní obsah

Německo varuje: Do Česka dorazilo několik tun vaječných výrobků kontaminovaných fipronilem

Podle Němců dorazilo do Česka několik tun kontaminovaných vaječných výrobkůVideo: Reuters

 

Reklama

Tuzemská Státní veterinární správa se snaží zjistit, kde se nachází zásilky kontaminovaného zboží a kolik potravin z nich už bylo vyrobeno, případně prodáno.

Článek

Tuny vaječných výrobků kontaminovaných insekticidem fipronil dorazily do Česka, varovalo Německo české veterináře. Informaci vyšetřuje Státní veterinární správa. Jméno firmy, která měla kontaminovanou zásilku převzít, správa neuvedla. Veterináři německé oznámení momentálně vyšetřují.

Fipronil je podle světové zdravotnické organizace mírně toxická látka, její vysoké dávky způsobují nevolnost a závratě. Používá se při výrobě přípravků proti blechám, vším a klíšťatům a nesmí se podávat zvířatům, která se chovají na maso. Kauza vypukla na začátku srpna, kontaminovaná vejce od té doby odhalili už ve 40 zemích, včetně 24 států EU.

V České republice se dosud žádná kontaminovaná vejce nenašla. Společnost Mondelez však v pondělí oznámila, že stáhla šest šarží svých Zlatých žloutkových věnečků z českého a slovenského trhu, protože by v nich mohl fipronil být. Na výsledky testů se čeká. Stejně tak i na výsledek vyšetřování německého varování.

Již dříve ovšem tvůrci pořadu A DOST! upozornili na fakt, že fipronil obsahovala v Česku distribuovaná semínka chia.

Reklama

Doporučované