Hlavní obsah

Nemocnice v Hradci Králové má novou budovu transfuzního oddělení

Foto: wikimedia

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve Fakultní nemocnici (FN) Hradec Králové začalo fungovat nové transfuzní oddělení. První dárci v pátek v nové budově za 140 milionů korun darovali krev a krevní složky.

Článek

Objekt nabízí lepší zázemí pro dárce i personál. Původní budovu transfuzního oddělení, která nesplňovala požadavky moderní medicíny, čeká demolice. „Jsme rádi, že se přes veškeré komplikace způsobené situací s covidem-19, která například komplikovala dodávky některých materiálů, podařilo stavbu dokončit,“ uvedl ředitel FN Hradec Králové Vladimír Palička.

Stavba začala v druhé polovině srpna 2019 a zajistila ji společnost STAKO. Kvůli výstavbě byly dočasně přemístěny odběry plazmy do třetího patra Pavilonu profesora Bašteckého, od pátku dárci krve i plazmy směřují do nové budovy.

Nový objekt v areálu nemocnice je na fasádě označený červenou kapkou, nabízí také zázemí pro zpracování krve.

„Nová budova transfuzního oddělení splňuje nejpřísnější požadavky kladené na výrobce léčiv z lidské krve a na laboratoře oboru transfuziologie a imunohematologie,“ uvedl primář Transfuzního oddělení FN Hradec Králové Vít Řeháček.

Transfuzní oddělení hradecké FN odebírá bezpříspěvkovým dárcům krev a krevní složky, které dále zpracovává, vyšetřuje a dodává transfuzní přípravky na oddělení nemocnice, kde je dostávají pacienti.

FN Hradec Králové je největším zdravotnickým zařízením na východě Čech. Má na 39 pracovištích víc než 1300 lůžek a každoročně hospitalizuje kolem 41 tisíc pacientů, z toho zhruba 40 procent podstoupí operaci. Zaměstnává více než 5000 lidí.

Reklama

Doporučované