Hlavní obsah

Není kasa jako kasa. E-shop se soudí s mobilním operátorem o název EET pokladny

Kasa.cz žaluje mobilního operátora kvůli názvu pokladny.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Kvůli jednomu slůvku se rozjel soudní spor mezi dvěma významnými společnostmi.

Článek

Jeden z největších českých e-shopů Kasa.cz a mobilní operátor O2 se přou o název pro nejprodávanější pokladnu na EET.

Majitel internetového obchodu Kasa.cz HP Tronic už podal k soudu žalobu, kterou se snaží operátorovi znemožnit, aby používal pro svou pokladnu název eKasa a název ekasa.cz pro web, kde svá zařízení prodává.

Zároveň běží i spor o ochrannou známku u Úřadu průmyslového vlastnictví.

Obchod Kasa.cz vznikl v roce 2003 a název nedostal po synonymu pro pokladnu, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale po svém zakladateli Martinu Kasovi. Postupně se z něj stal jeden z největších českých e-shopů, celý HP Tronic (kam patří ještě třeba síť elektroprodejen Euronics nebo další obchody) měl loni dohromady obrat přes devět miliard korun.

EET pokladna od O2 eKasa se na trhu objevila loni v souvislosti s první vlnou povinné elektronické evidence tržeb. Operátor eKasu významně propagoval a i díky tomu ji podle údajů firmy používá zhruba dvacet tisíc podnikatelů a je tak nejprodávanější EET pokladnou na trhu. O2 pokladny nabízí na webu ekasa.cz.

Kasa.cz: Spotřebitele to mate

Právě to se nelíbí majiteli e-shopu Kasa.cz.

Podle generálního ředitele firmy HP Tronic Daniela Večeři se Kasa.cz snažila od podzimu o mimosoudní dohodu a obeslala O2 několika výzvami. „Ze strany O2 jsme se ale dočkali pouze odmítnutí. Tento přezíravý postup je pro nás nepřijatelný. Nezbylo nám tedy, než se obrátit na soud. Nejde nám primárně o způsobené škody, ale hlavně o princip a spravedlnost,“ říká Večeřa.

Svou žalobu opírá Kasa.cz o tvrzení, že průměrný spotřebitel má pojem „kasa“ spojený s jejím e-shopem. „Pojem eKasa je tak pro zákazníky zaměnitelný, tím spíše, že prodávaný sortiment obou e-shopů se překrývá a i u běžného spotřebitele je tato shoda schopná vyvolat záměnu. Právě například pravděpodobnost záměny s jinou ochrannou známkou je zákonným důvodem pro zamítnutí zápisu,“ argumentuje dále Večeřa.

Proto požaduje, aby O2 přestalo používat označení „eKasa“, odstranilo jej ze všech nabízených výrobků a přestalo používat web www.ekasa.cz

Kromě žaloby k pražskému městskému soudu podal HP Tronic i námitku k Úřadu průmyslového vlastnictví, kde chtělo O2 název eKasa zaregistrovat jako ochrannou známku. V březnu začalo takzvané řízení o námitkách, jakých úřad řeší na osm set ročně.

„Přihlašovatel (tedy O2 - pozn. red.) požádal o prodloužení lhůty k vyjádření. Žádosti bylo vyhověno, a řízení tudíž nebylo dosud ukončeno,“ popisuje stav sporu vedoucí oddělení sporných řízení Iveta Matajová.

Právník: Zatím je to v pořádku

O2 se ale odporu ze strany firmy HP Tronic brání a tvrdí, že nic nezákonného pojmenováním své pokladny nedělá. „Považujeme žalobu za spekulativní a nepodloženou. Žádné riziko záměny značek nevidíme a společnost HP Tronic ho ani nijak nedokládá. Proto jsme k soudu poslali vyjádření, ve kterém navrhujeme okamžité zastavení žaloby,“ řekla mluvčí O2 Lucie Pecháčková.

Podle ní si firma před uvedením produktu na trh - jako obvykle - dělala rešerši ohledně pojmenování. „V tomto případě název souvisí se samotnou podstatou produktu. Je to pokladna na elektronickou evidenci tržeb,“ dodává Pecháčková.

Jak pravděpodobné tedy je, že mobilní operátor vlastněný společností PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera bude muset své EET pokladny ve velkém přejmenovávat? Podle advokáta Ondřeje Bultase specializujícího se na ochranné známky HP Tronic se svou žalobou spíš neuspěje.

„Jde o to, že se jedná o druhově označené zboží a O2 nabízí pod danou doménou kasy neboli pokladny. Jiná situace by to byla, kdyby O2 sortiment rozšířilo a z ekasa.cz by se stal obecný e-shop s různým zbožím. To bych se naopak přikláněl na druhou stranu, tedy ke stěžovateli Kasa.cz,“ vysvětluje Bultas.

Reklama

Doporučované