Hlavní obsah

Neopékejte marshmallows nad sopkou, varují úřady obyvatele Havaje

Úřady oficiálně varují před ztřeštěným nápadem.Video: Johana Trešlová, AP

 

Reklama

Úřady varují před opékáním bonbonů marshmallows nad havajskou sopkou. Své stanovisko zveřejnil americký státní geologický úřad na sociální síti Twitter v reakci na dotaz jednoho z uživatelů.

Článek

Americký státní geologický úřad (USGS) varuje obyvatele Havaje, aby nezkoušeli nad sopkou opékat bonbony marshmallows. Vyjádření publikoval na Twitteru poté, co se na sociálních sítích rozpoutala debata o tom, jestli je takové opékání bezpečné.

USGS uvedl, že vzhledem k velkému množství toxických plynů, včetně oxidu siřičitého, a přítomnosti kyseliny sírové, je takové chování nejen nebezpečné, ale marshmallows by jednoduše nechutnaly vůbec dobře a nikdo by nic takového tedy zkoušet neměl. Výsledkem by byl nejen nepříjemný pach, ale i silná chemická reakce.

Video: AP, Reuters

Státní geologický úřad na svém účtu ohledně havajské sopky Kilauea pravidelně zveřejňuje důležité aktualizace a vydal také nejvyšší možné varování před erupcemi a množstvím prachových částic ve vzduchu.

Video: Lukáš Marek, Reuters

Kilauea je jednou z nejaktivnějších sopek na světě a za poslední týdny vyhnala z domovů na dva tisíce lidí. Proces její erupce započal však již před pětatřiceti lety. Zraněn byl doposud jeden člověk.

Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

Odborníci ale nevylučují, že to nejhorší mají obyvatelé Havaje teprve před sebou. Živel je podle nich nepředvídatelný, možná je i masová evakuace. Domovy, často zcela zničené, muselo opustit zatím více než 2000 lidí. Láva už pohltila přes 70 domů.

Video: AP

Z kráteru sopky Kilauea míří východním směrem obrovská trhlina dlouhá 40 kilometrů, která je nyní hlavním zdrojem obav. Z jejích útrob vytéká láva a ničí okolí.

Reklama

Související témata:

Doporučované