Hlavní obsah

Newyorská policie po útoku v New Jersey zřídila oddělení pro boj s neonacisty

Foto: Profimedia.cz

N.Y.P.D. při zásahu v New Jersey.

Reklama

Po úterní střelbě v New Jersey zůstalo šest mrtvých. Starostové New Jersey i New Yorku jsou přesvědčení o motivech útoku v židovské čtvrti. Newyorské policejní oddělení v reakci na zvyšující se počet střelných útoků zareagovalo zřízením speciálního oddělení.

Článek

Útok v New Jersey se stal u hřbitova a v supermarketu s košer potravinami v blízkosti židovské ortodoxní školy. Vyžádal si životy tří civilistů, jednoho policisty a dvou útočníků.

Velitel místní policie Michael Kelly po útoku řekl, že motivy střelců nejsou známé, nejsou ani žádné bezprostřední důkazy, že by krveprolití bylo buď zločinem z nenávisti, nebo terorismem.

Starostové New Jersey a New Yorku jsou ale přesvědčení o tom, že šlo o cílený útok. Podle starosty Jersey City Stevena Fulopa si útočníci obchod s košer potravinami vybrali záměrně. Dvě z obětí byly příslušníky ortodoxní židovské komunity.

Útok židovským obyvatelstvem otřásl. V médiích se začaly objevovat příběhy těch, kteří útoku unikli jen o vlásek. „Viděl jsem člověka, ležel na zemi tváří dolů. To mi došlo, jak je to vážné. Běžel jsem zpátky a zabarikádovali jsme se v synagoze. Do té doby jsme netušili, jak šílené to je,“ popsal situaci jeden ze svědků, kteří v synagoze zůstali uvěznění spolu s desítkami dětí po čtyři hodiny.

„Myslím, že musíme být obezřetnější, mnohem více posílit bezpečnost. Bereme spoustu věcí jako samozřejmost. Žijeme ve skvělé zemi, ale rozhodně musíme zlepšit bezpečnost a bojovat s antisemitismem a se vší další nenávistí, která se kolem šíří,“ dodal další ze svědků.

Že se nejedná o problém jen na úrovni New Jersey, řekl rabín David Niederman, prezident United Jewish Organizations Williamsburgu a Severního Brooklynu. „Chce to zvýšit pozornost – státu, města i federální vlády. Pokusit se to zastavit.“

Nejmenovaný zdroj pro The New York Times prozradil i identitu jednoho z útočníků. Sedmačtyřicetiletý muž, David N. Anderson, měl záznamy za sdílení antisemitských příspěvků online. Druhým pachatelem byla žena.

Newyorské policejní oddělení se obavy z nárůstu pravicové hrozby a neonacistických organizací rozhodlo řešit zřízením nového oddílu speciálních jednotek.

Není R.E.M. jako R.E.M.E.

Téměř dvě desetiletí zpravodajská kancelář policejního oddělení v New Yorku budovala bezpečnostní aparát určený ke sledování mezinárodních teroristických skupin, jako je Al-Káida a Islámský stát. Teď má oddělení další cíl. Zaměřit se na krajně pravicové a extremistické nenávistné skupiny.

Jen den po střelbě v New Jersey newyorské policejní oddělení představilo speciální jednotku, která se na pravicový extremismus zaměří.

V rámci zpravodajské kanceláře tak vzniklo nové oddělení pod zkratkou R.E.M.E. – Racionálně a etnicky motivovaný extremismus. Skupina bude vyšetřovat teroristické hrozby extremistických pravicových a neonacistických organizací. „To, čeho jsme byli svědky včera, byl promyšlený, násilný, antisemitský zločin z nenávisti,“ řekl starosta New Yorku Bill de Blasio. „Jinými slovy, byl to teroristický čin.“

Místo Al-Káidy neonacisté

Mezi extremistické pravicové skupiny v New Yorku patří například Divize Atomwaffen, neonacistická teroristická organizace, která se od roku 2015 šíří napříč Spojenými státy. Dostala se i do Spojeného království, Německa a dalších evropských zemí. The Proud Boys („Pyšní hoši“), neofašistická organizace, mezi sebe přijímá pouze muže a propaguje politické násilí. Za svou ideologickou hodnotu přijali částečně konspirační teorii bílé genocidy, kdy viní Židy z utlačování bílé rasy.

Přestože speciální jednotka začala fungovat teprve zkraje měsíce, stačila už zahájit desítky investigací. Podle komisaře divize zpravodajských služeb Johna Millera se krajně pravicové extremistické skupiny od těch islamistických, jako je Al-Káida, příliš neliší.

„Neexistuje na ně ani žádný rozdílný recept. Kromě toho, že tito pachatelé působí na území naší země,“ řekl pro The New York Times.

50 životů ročně

Vznik speciální jednotky R.E.M.E. je vůbec první svého druhu. Podle údajů Anti-Defamation League, která podobné útoky monitoruje, v roce 2018 přišlo ve Spojených státech o život 50 lidí zaviněním extremistických skupin. Všechny skupiny byly navázané na krajně pravicové ideologie.

Před vznikem speciální jednotky R.E.M.E. byly hrozby těchto organizací vyšetřovány napříč všemi divizemi. Spouštěcím momentem pro uvažování newyorské policie o založení speciální divize byl jeden neslavný letní týden.

Během něj newyorský policejní úřad zaznamenal případ střelce v texaském El Pasu, kdy v obchodním středisku Walmart začal střílet do lidí. Zabil jich 22. Jiný muž v Gilroy zabil tři lidi na česnekovém festivalu. V tomtéž týdnu v Daytonu v Ohiu zahájil útočník palbu v baru a zabil devět lidí.

Jak trestat teroristy a extremisty?

Jak se vypořádat s hrozbami krajně pravicových skupin, bylo předmětem debaty na nejvyšší úrovni vymáhání práva. Členové skupin jako Islámský stát nebo Al-Káida mohou být souzeni u federálního soudu za podporu zámořských teroristických organizací. Podle kritiků ale neexistuje srovnatelný trest za podporování násilných skupin působících na domácí půdě.

Nová jednotka policejního oddělení také pravděpodobně otestuje, jak daleko mohou státní a místní státní zástupci prosazovat lokální zákony, aby vyplnili mezery ve federálních zákonech.

„Stát New York má své vlastní trestní sazby za terorismus i za jeho materiální podporu. Newyorské sazby by mohly být použity proti zastáncům domácích krajně pravicových skupin,“ řekl Miller.

Reklama

Doporučované