Hlavní obsah

Úřadem OSN pro palestinské uprchlíky zmítá skandál, Nizozemci a Švýcaři mu už odmítají posílat peníze

Foto: Wikipédia.fr

Generální komisař a šéf úřadu Pierre Krähenbühl uvedl, že pokud výsledky vyšetřování ukážou, že pochybil, je připrave přijmout nápravná opatření. Ale že odmítá být souzen na základě anonymních obvinění, fám a výmyslů.

Reklama

Na stole je obvinění ze zneužití moci. Jde o sexuální pochybení, nepotismus, diskriminaci a represálie, jichž se měli dopouštět vedoucí pracovníci z Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). Šéf úřadu Pierre Krähenbühl svědectví o deliktech odmítá.

Článek

Desetistránková zpráva, kterou zveřejnila komise pro etiku OSN, se podle zpravodajské stanice Al Jazeera opírá o důvěryhodné a ověřené informace. Mají dokládat, že tzv. vnitřní kruh ve vedení UNRWA zneužil své autority k osobnímu zisku. A jaké metody přitom používal.

Vnitřní kruh měli tvořit generální komisař Pierre Krähenbühl, jeho zástupkyně Sandra Mitchellová, vedoucí personálu Hakam Shahwan a hlavní poradkyně generálního komisaře Maria Mohammediová.

Úřad OSN pro vnitřní dohled na základě svědectví, která se týkají i sexuálních prohřešků, zahájil vyšetřování již v prosinci loňského roku. Mitchellová i Shahwan na své posty v červenci rezignovali.

Podle Al Jazeery navštívili vyšetřovatelé kanceláře Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě v Jeruzalémě a Ammánu, aby získali více informací k případu. Nizozemsko i Švýcarsko se ale rozhodly zastavit financování úřadu ještě před oficiálními výsledky vyšetřování.

Z prohlášení nizozemského ministerstva pro rozvojovou spolupráci, z něhož citovala Al Jazeera, vyplývá, že země má obavu, kam peníze plynou. A důrazně žádá vysvětlení. Proto pozastavila roční příspěvek organizaci ve výši 13 milionů eur, což je přibližně 334 milionů korun. A to minimálně do chvíle, než se situace objasní.

Švýcarské ministerstvo zahraničí uvedlo, že svůj roční příspěvek ve výši 22,3 milionu švýcarských franků, tedy asi 519 milionů korun, už na konto UNRWA poslalo. Pozastavení se týká všech dodatečných příspěvků.

Organizace pro vzdělávání a lékařskou péči

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě vznikl před 60 lety. Důvodem k jeho založení bylo vyhnání více než 700 tisíců Palestinců z vlasti v souvislosti s válkou v roce 1948, která vedla k vyhlášení státu Izrael.

Úkolem organizace je podle německého zpravodajského serveru Deutsche Welle poskytovat vzdělání a zdravotní péči milionům chudých uprchlíků v Libanonu, Jordánsku, Sýrii a na palestinském území. Úřad má v současnosti rozpočet 1,2 miliardy dolarů na rok, což je téměř 28 miliard korun. Nyní podporuje přes 5 milionů palestinských uprchlíků, včetně Palestinců v Pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu.

Úřad přitom řeší finanční krizi už od loňského roku, kdy vláda Spojených států nejprve snížila své příspěvky, až je zcela přerušila. Právě od USA přitom organizace každý rok dostávala 360 milionů dolarů, což je více než třetina jejího současného rozpočtu.

Reklama

Doporučované