Hlavní obsah

Notičky Luďka Mádla: Absolutní zlo, sfinga Pešán a řádně dezinfikované pomeranče

Foto: Magion149

Na střídačce Filip Pešán připomíná sfingu.

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Volební maraton v rámci struktur Fotbalové asociace ČR jde pomalu do finále, příští týden ve čtvrtek budeme znát jméno nového předsedy.

A především složení nového dvanáctičlenného výkonného výboru FAČR. Jak se mi zatím situace rýsuje, neskončí patrně volby zrovna jednobarevným vítězstvím. A možná nakonec nebude ani tak podstatné, zda bude předsedou Karel Poborský, či Petr Fousek. Ale kdo ve výkonném výboru, tedy v jakési fotbalové vládě, získá většinu.

Nejen o tom jsme s Jiřím Hoškem a Jaromírem Bosákem hovořili při natáčení speciálního vydání podcastu Angličan, které se na webu Seznam Zpráv a v příslušných aplikacích objeví v sobotu. Dovolím si vám ho doporučit i proto, že právě forma podcastu dává opravdu velký prostor pro detailní a plastické vysvětlení souvislostí. A právě o to jsme se pokusili.

Jenže tady jsme v Notičkách. A v nich bych si dnes dovolil lehce zapolemizovat s předvolebními výroky několika osobností. Pojďme na to:

Ředitel Sparty František Čupr se vyjádřil, že ve volbách nepůjde o souboj dobra a zla. Budiž, trefnější by možná bylo vyjádření, že půjde o souboj starých zavedených pořádků a snahy je zreformovat.

Každopádně tvrdím a z toho neuhnu, že Roman Berbr působil ve vztahu k českému fotbalu jako opravdu absolutní zlo. A nejen on, celá struktura, kterou vytvořil. A i když se teď stáhli z popředí jeho nejkřiklavější „kralevici“ jako Miroslav Liba, Rostislav Votík či Michal Blaschke, ještě to neznamená, že spousta dalších ve hře nezůstala.

A tím se dostáváme k dalšímu výroku, tentokrát z provenience Miroslava Pelty, který pravil, že žádná Berbrova armáda už neexistuje. Sám moc dobře ví, že to není pravda. Volební uskupení, které stojí za Karlem Poborským, totiž vychází z naprosto stejných kontur jako například v roce 2017, kdy ho ještě měl právě Roman Berbr na povel. Jen už této struktuře spousta hlasů z okresů a krajů ubyla, protože je letos v regionálních volbách získala F-evoluce.

Každopádně právě s partou, co tu zbyla po Berbrovi, je úzce spojena skupinka osob, ovládající nyní sekretariát FAČR, přičemž v celém tom uskupení má velmi významné slovo generální sekretář asociace Jan Pauly mladší. Byť on by patrně tvrdil, že to, co říkám, je nesmysl a že jen vykonává funkci úředníka, což by také opravdu měl.

Ať už tak, či tak, mnohé udivila skutečnost, že do volebního boje nakonec vstoupil i současný předseda Martin Malík, který se nyní uchází o pozici českého místopředsedy. A blýskl se mimořádně nehorázným výrokem, že Petr Fousek kandiduje, aby prý měl na pomeranče. Zejména od Malíka, který je po celou dobu na Strahově financován sice nikoli jako předseda, zato z pozice generálního ředitele STES, to opravdu „sedí“.

Malíkovým soupeřem v boji o roli českého místopředsedy bude Vladimír Šmicer. Na jednu stranu je to od něj trochu bláznivé, protože kdyby si Šmicer vybral pozici člena výkonného výboru za české okresy a kraje, tedy v segmentu, kde má F-evoluce silné slovo, byl by skoro jistě zvolen. Bývalý reprezentant se ale pustil do boje, ve kterém budou započteny i hlasy profesionálních klubů z Čech a zejména pak z ČFL a českých divizí, kde Šmicer nejspíš zrovna moc hlasů neposbírá. Odvahu a kuráž mu tedy každopádně nelze upřít.

Na adresu Martina Malíka si ještě dovolím poznamenat, že od člověka, který za kritiku vyloučil z asociace živanického předsedu Petra Špačka a po Berbrově pádu kromě výměny předsedy komise rozhodčích nezměnil na FAČR prakticky nic, ani do budoucna opravdu nic úžasného nečekám.

To spíš může viset ve vzduchu obvinění v kauze Dezinfekce, pokud by k němu policie nakonec přistoupila, šetření totiž stále probíhá. Je pravda, že výkonný výbor FAČR bez nějaké té obviněné osoby jako by pomalu ani nebyl, nicméně zůstává otázkou, zda je zrovna prozíravé si právě teď o něco podobného znovu koledovat.

Ať už tak, či tak, přeji delegátům, ať zvolí takové vedení FAČR, které český fotbal posune z temnoty a věčné ostudy trochu víc na světlo a vrátí mu kus ztracené důvěry. S lidmi, co ji už poztráceli, to ale nejspíš půjde dost těžko.

Kouzelník týdne: Filip Pešán

Foto: Profimedia.cz

Filip Pešán.

​Máj jest měsícem lásky i dunících mantinelů v průběhu hokejových šampionátů. Nevím, jak se to má nyní, v době postcovidové, s bilancí českých polibků. Zato víme, že gólů do sítí soupeřů českého hokejového výběru na MS v lotyšské Rize zatím opravdu mnoho nepadlo. Trenér Filip Pešán kouzlí se sestavou, jak může, už se dokonce stačil nahlas zamyslet, zda nominoval ty správné hráče. Na střídačce pak Pešán připomíná sfingu, která jako by se snažila upřeným pohledem a permanentně nakvašeným výrazem rozpustit led. Věřme, že přijdou i lepší zápasy a trenér nám po úšklebcích předvede i svůj spokojený úsměv. Poslední třetina utkání se Švédy už k tomu důvod poskytla.

Zásahy týdne

Trenér Šilhavý nominoval na Euro. Rozebrali jsme, proč si na soupisce zkoušel držet místo pro Ondřeje Kúdelu. Bohužel zbytečně, odvolání slávistického obránce proti trestu za rasismus úspěšné nebylo.

Pohádka o českých Kladivářích. Mimořádně úspěšnou sezonu českého dua Tomáš Souček – Vladimír Coufal v klubu West Ham United rozebral podcast Angličan.

S Janstou o Hniličkovi. Téma sportu se dostalo i do podcastu Ptám se já, kde Marie Bastlová vyzpovídala šéfa České unie sportu na téma pádu předsedy Národní sportovní agentury.

Co trefili jinde

Přezutí pneumatik a jiné pekelné výdaje. Milan Hnilička sice tvrdí, že s výsledky auditu hospodaření jeho odchod z NSA nesouvisí. Nicméně detailní nahlédnutí do protokolů o auditu přesto zaujalo. (iRozhlas)

Po kolegovi chtěli, ať smaže paměťovou kartu. Rozhovor s fotografem, který nedostal akreditaci na Velkou pardubickou, protože pořadatelům přišel jeho snímek neetický. (Deník N)

Proč stáhl kandidaturu na předsedu. Vladimír Šmicer v rozhovoru vysvětluje své fotbalově-politické kroky a popisuje svůj vztah ke Karlu Poborskému i Petru Fouskovi. (iSport)

Tweet týdne

Můj milovaný Arsenal se do evropských pohárů nedostal, protože v anglické lize zaostal o bod za Tottenhamem, který naopak čeká nová Konferenční liga UEFA. Jako vidno, je trochu zesměšňovaná, ale já vám při pohledu na tu krásnou mašinku povím tohle: Čert vem Tottenham, na tenhle stadionek v Čiernem Balogu bych se ale rád podíval sám, protože tohle prostě musím vidět na vlastní oči!

Notičky vycházejí vždy ve čtvrtek, ale příště přijde výjimka potvrzující pravidlo. Právě ve čtvrtek 3. června se totiž koná valná hromada FAČR, ze které budu zajišťovat aktuální zpravodajství, jež najdete na webu Seznam Zpráv. Notičky vám proto pošleme o den později, tedy v pátek. Nejspíš budou plné zážitků z nymburské valné hromady. Potvrzení akreditace už jsem obdržel, tak snad mě tam pustí.

Luděk Mádl.

Reklama

Doporučované