Hlavní obsah

Nově nakažených 152. Další rozvolnění se týká táborů a cest na západ

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Epidemie je na ústupu, prozrazují údaje Ministerstva zdravotnictví ze soboty.

Článek

Krajské hygienické stanice a laboratoře nahlásily do centrály, že za sobotu zachytily jen 152 nově nakažených covidem-19. I když čísla vypovídající o vývoji epidemie bývají za sobotu vždy nižší, přesto i tak se potvrzuje, že koronavirus je v Česku na ústupu.

V porovnání s minulými dvěma sobotami je zřejmé, že nově nakažených ubývá. Před týdnem se ve statistikách objevilo 222 případů, před dvěma týdny 333.

Se zpomalením epidemie se v Česku v minulých týdnech postupně opět uvolnila protiepidemická opatření.

V pátek ministerstvo zdravotnictví také oznámilo, že ani počty účastníků letních dětských táborů nebudou omezeny. Uvolňují se i omezení cestování. Německo v pátek oznámilo, že s účinností ode dneška vyřadí Českou republiku ze svého seznamu epidemicky rizikových zemí, na kterém bylo Česko kvůli pandemii od loňského září.

Experti se shodují, že jedním z důležitých faktorů je postupující očkování. Za sobotu bylo vyočkováno 49 tisíc dávek.

Oběma dávkami už je chráněno zhruba 16 procent populace, celkem lidé dostali přes 5,7 milionu dávek.

Skupina odborníků ze skupiny MeSES doporučila zkrácení intervalu mezi oběma dávkami na původní tři či čtyři týdny. Ministerstvo zdravotnictví ale zatím o tomto kroku neuvažuje, uvedl s odvoláním na mluvčí úřadu Radiožurnál.

MeSES má obavy hlavně z mutace, které se nyní říká delta, dříve indická.

Ministerstvo zdravotnictví intervaly u vakcín od firem Pfizer/BioNTech a Moderna na konci března prodloužilo na 42 dní. Do té doby se očkovalo Pfizerem po 21 dnech a Modernou po 28 dnech. Důvodem byl především nedostatek vakcín a snaha podat co největšímu množství lidí alespoň první dávku očkování.

V posledních týdnech ale také vytrvale ubývá prováděných testů na koronavirus. Zatímco předchozí dvě soboty bylo antigenních testů, které tvoří naprostou většinu testů, pokaždé provedeno přes 45.000, tuto sobotu už bylo antigenních testů jen zhruba 31.600. Počet PCR testů byl tuto sobotu podobný jako v předchozích týdnech, tedy kolem 10.000.

Reklama

Doporučované