Hlavní obsah

Nová základna záchranářů v Temném Dole začne fungovat v prosinci

Foto: ZZS JMK

Ilustrační snímek.

Reklama

Dojezdová doba pozemní zdravotnické záchranné služby do zimních středisek východních Krkonoš v Peci pod Sněžkou a na Pomezních Boudách se tím zkrátí asi o polovinu.

Článek

Nová výjezdová základna krajských zdravotnických záchranářů v Temném Dole na Trutnovsku by měla zahájit provoz 1. prosince 2021. Základna vzniká přestavbou dvou objektů, které patří kraji. Z jednoho bude výjezdová základna, z druhého vzdělávací a výcvikové středisko. Ve výcvikovém centru v Temném Dole se budou školit nejen krajští záchranáři, ale i policisté nebo hasiči. Základna se začala budovat v březnu 2020.

Stavební práce na nové výjezdové základně a školicím středisku v Temném Dole podle mluvčího hejtmanství Dana Lechmanna skončily. Stavbaři tento týden dokončili práce v exteriéru, které předtím nedovolovaly klimatické podmínky. Rozpočet na stavební práce je 38 milionů korun. „Do června bude probíhat zkušební provoz stavby. Zahájení provozu školicího střediska se předpokládá na podzim,“ řekl Lechmann.

Cena za celý projekt základny a školicího střediska přesáhne 42 milionů korun, více než polovinu nákladů pokryje evropská dotace. „Probíhá výběrové řízení na dodávku interiéru za 1,1 milionu korun a dodávku simulátorů za čtyři miliony korun, které se budou následně instalovat do budovy,“ uvedl Lechmann. Podle něj ještě zbývá dokončit práce na venkovních zpevněných plochách v okolí objektů.

Smyslem stavby výjezdové základny v Temném Dole je přiblížit zdravotnické záchranáře k horským střediskům východních Krkonoš. Pozemní záchranná služba tam dosud zasahuje z Trutnova, což je do Pece a na Pomezní Boudy v Horní Malé Úpě poměrně daleko a dojezdové doby do těchto míst jsou na hranici zákonného limitu. Východní Krkonoše patří v hradeckém kraji k turisticky nejoblíbenějším oblastem.

„Rádi bychom zahájili 1. prosince 2021, abychom tam byli už na zimní sezonu. Bude to jednoposádková základna, tedy jedna sanitka s obsluhou záchranář a řidič záchranář. Abychom pokryli nepřetržitý provoz, budeme potřebovat deset pracovních úvazků. Ještě nevíme, jestli to bude deset lidí nebo více,“ řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraj Libor Seneta.

Záchranáři tam budou mít standardní techniku, o terénních vozidlech, čtyřkolkách či sněžných skútrech se neuvažuje. Na základně budou dvě sanity, jedna z nich bude záložní. „Nic speciálního tam není potřeba, při pohybu mimo silnice nám na horách pomáhá horská služba. Pokud pacienti nebudou potřebovat speciální ošetření, tak spádovou nemocnicí bude ta v Trutnově,“ řekl Seneta.

Základna vniká nedaleko křižovatky, kde z hlavní silnice do Pece odbočuje silnice na Pomezní Boudy. „Když je sucho a není hustý provoz, tak Pec dáme na hranici dvaceti minut, ale když jsou špatné podmínky, sníh a led, tak je to déle, nemluvě o Pomezních Boudách. Díky nové základně v Temném Dole dojezdovou dobu srazíme zhruba na polovinu,“ řekl Seneta.

Reklama

Doporučované