Hlavní obsah

Útočníka, který pobodal sedm lidí, se vláda léta marně snažila vyhostit

Foto: Profimedia.cz

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová uvedla, že vláda zpřísní protiteroristické zákony.

Reklama

Nový Zéland se léta snažil deportovat útočníka, který v pátek v aucklandském nákupním centru zranil sedm lidí, přestože byl pod dlouhodobým policejním dohledem. Stav tří ze zraněných je dosud kritický.

Článek

Podle soudních dokumentů, které úřady v neděli zveřejnily, se útočník jmenoval Ahamed Aathil Mohamed Samsudeen. Šlo o 32letého srílanského občana. Na Nový Zéland přicestoval před deseti lety na základě studentského víza a žádal o status uprchlíka, který mu byl udělen v roce 2013.

Specializovaná taktická skupina podle BBC v pátek Samsudeena sledovala od jeho bydliště až k supermarketu. Policisté podle prohlášení neměli důvod se domnívat, že by plánoval útok, původně se domnívali, že si jde jen nakoupit. Samsudeen ale v obchodě sáhl po vystaveném noži a zaútočil.

Dlouhodobě sledovaného Srílančana policie zastřelila asi minutu poté, co začal bodat lidi. I tak jich stihl zranit sedm. Samsudeen byl podle BBC monitorován nepřetržitě i kvůli soudně potvrzenému přechovávání propagandy tzv. Islámského státu. Byl také na seznamu sledovaných teroristů.

Samsudeena na Novém Zélandu několikrát zatkli. „Propustili ho letos v červenci, podle zákona nemohl být držen ve vězení déle,“ uvedla podle agentury Reuters novozélandská vláda.

Do povědomí policie a bezpečnostních složek se dostal už v roce 2016 poté, co „na Facebooku vyjadřoval sympatie k militantním útokům, videím s válečnou tematikou a komentářům obhajujícím násilný extremismus“.

Následně se zjistilo, že status uprchlíka získal podvodem, vláda proto přistoupila ke zrušení jeho víza a vydala oznámení o jeho vyhoštění. Samsudeen se však proti deportaci odvolal, a protože byl ve vězení, jeho odvolání mohlo být projednáno až po skončení trestního řízení, tedy v letošním květnu.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v sobotním prohlášení uvedla, že neúspěšné pokusy o deportaci Samsudeena byly pro vládu „frustrující“. Přestože byl útočník před pátečním incidentem několikrát zatčen, byly podle premiérky vyčerpány všechny právní možnosti, jak ho udržet mimo společnost.

Zpřísnění protiteroristických zákonů

Útok vyvolal na Novém Zélandu debatu ohledně mezery v novozélandských protiteroristických zákonech, která Samsudeenovi umožnila zůstat na svobodě, přestože si úřady byly vědomy hrozby, kterou představoval. Ardernová slíbila, že vláda zákony zpřísní.

Ardernová, která páteční událost označila za „teroristický útok“, očekává, že parlament podpoří změnu protiteroristické legislativy do konce září. Podle BBC plánovaná legislativa usnadní odsouzení za čin plánování nebo přípravy teroristického útoku.

„Slibuji, že hned, jak znovu zasedne parlament, práci na co nejrychlejším schválení zákona dokončíme, ne později než do konce měsíce,“ uvedla Ardernová.

„Budeme pokračovat v přezkoumávání našich imigračních zákonů spolu se zákonem o potlačování terorismu. Pokud existují způsoby, jak je zlepšit, uděláme to,“ řekl na tiskové konferenci místopředseda vlády Grant Robertson.

Ze sedmi osob zraněných při útoku jsou tři v kritickém stavu. Jedna osoba byla z nemocnice propuštěna. Samsudeenova rodina v prohlášení uvedla, že je zdrcena.

„Doufáme, že spolu s vámi všemi zjistíme, co se v Aathilově případě stalo a co jsme všichni mohli udělat, abychom tomu zabránili,“ uvedla rodina v prohlášení, které zveřejnil jeho bratr Aroos. Rodina uvedla, že Samsudeen trpěl psychickými problémy a jeho stav se v posledních deseti letech zhoršoval, protože trávil více času ve vězení a zabýval se soudními případy.

Reklama

Související témata:

Doporučované