Hlavní obsah

Nový sponzor, jiný herní systém i tři kluby s jistotou v pohárové Evropě. Začíná revoluční ligový ročník

Českou fotbalovou ligu čeká revoluční ročník. (Foto: Ladislav Němec / MAFRA / Profimedia)Video: David Janeczek

 

Reklama

Česká nejvyšší fotbalová liga změnila před začátkem sezony název a hrací plán, což znamená, že nově české prvoligové týmy čeká více ostrých zápasů a také zcela nové vyvrcholení soutěže.

Článek

Ligový ročník 2018/2019 odstartuje páteční zápas mistrovské Plzně na hřišti pražské Dukly. Soutěž pod názvem Fortuna:Liga poprvé v historii nevyvrcholí po 30. kole, ale nově až po nadstavbové části, ve které se rozhodne o dalším českém mistrovi.

„Věříme, že vložení nadstavbové části do herního formátu bude zásadním průlomem v historii profesionálního fotbalu v České republice a že tento krok fanouškům i klubům samotným přinese nový pozitivní impulz,“ vysvětlil šéf Ligové fotbalové asociace (LFA) Dušan Svoboda.

Po rozšíření ligového formátu čeká na podzim české kluby rekordní počet zápasů. Podzimní část zakončí nově až 19. kolo, které je naplánováno na předposlední víkend před Vánoci.

„Jsem rád, že nás čeká více zápasů, ale mrzí mě termíny, ve kterých se to bude hrát, protože přibyly zápasy v prosinci a v únoru, kdy jsou všichni nešťastní, že se liga hraje,“ uvedl trenér Slavie Jindřich Trpišovský, který připomínal hlavně často téměř nepřizpůsobivé hrací plochy.

S rozšířeným formátem ligy má zkušenosti ze svého předešlého angažmá hvězda Sparty Nicolae Stanciu, který si nadstavbovou část vyzkoušel v belgické lize za Anderlecht.

Podívejte se na podrobnosti o novém herním formátu, posilách nejsilnějších českých klubů a také na to, co říká nový šéf Komise rozhodčích FAČR Jozef Chovanec o zavádění videa v české lize.

Podívejte se na podrobnosti o začátku lize.Video: Seznam Zprávy

„Za mě je to určitě dobrý krok, protože budeme hrát více zápasů. Taky se mi líbí, že oproti Belgii se v Česku nebudou ve skupině o titul dělit body dvěma. V Belgii byly poté všechny týmy z nejlepší šestky před nadstavbovou částí skoro na stejné startovní čáře a všichni mohli vyhrát titul,“ řekl před začátkem sezony Stanciu, kterému se také líbí, že se ve skupině o titul bude hrát pouze jednokolově.

Nový český mistr bude znám nejpozději na konci května, kdy vyvrcholí nadstavbová část. Novinkou je také to, že z nejvyšší soutěže spadne přímo pouze poslední tým ligy. Kluby na 14. a 15. příčce tabulky čekají barážová utkání s 2. a 3. týmem druhé nejvyšší soutěže.

Fanoušci českého klubového fotbalu se také mohou těšit na tuzemské zástupce v evropských pohárech. Mistrovská Plzeň si zahraje základní skupiny Ligy mistrů, o kterou zabojuje i Slavia, ale pokud sešívaní neuspějí ve 3. nebo 4. předkole Ligy mistrů, tak se automaticky kvalifikují do základní skupiny Evropské ligy, kterou má jistou také Jablonec.

„V Lize mistrů chceme především hrát důstojnou roli a pokusit se o postup do jarní části Evropské ligy, jak se nám už dvakrát v minulosti povedlo. Uvědomujeme si, že to je velmi závislé na losu, a také to může být mission impossible. Je to spíš přání než nějaký úkol,“ řekl plzeňský trenér Pavel Vrba na předsezonní tiskové konferenci.

Už nyní je tedy jisté, že české kluby odehrají hned 18 zápasů v základních skupinách evropských pohárů. Toto číslo však nemusí být konečné, pokud Sparta a Olomouc zvládnou kvalifikaci do základní skupiny Evropské ligy.

Díky novému formátu uvidí fanoušci vedle 240 ligových utkání v úvodních 30 kolech ještě dalších 42 zápasů navíc ve skupinách o titul, o postup do baráže o kvalifikaci do Evropské ligy a ve skupině o udržení.

„Oceňujeme také změnu herního systému, která znamená větší množství zápasů, což je důležité pro dopad našich marketingových aktivit,“ vysvětlil šéf společnosti Fortuna David Vaněček.

Právě jedna ze dvou největších sázkových kanceláří na českém trhu spojila síly s českým fotbalem po dobu následujících čtyř let. Podle zdrojů Seznamu má Fortuna platit české nejvyšší lize částku okolo 80 milionů korun za každou sezonu.

Novinkou je také rozšíření využití asistentů u videa. V ročníku 2018/19 se budou moci hlavní rozhodčí na hřišti spolehnout na kolegy u videa hned ve třech zápasech každého kola.

„Už od začátku podporuji projekt videorozhodčího, protože si myslím, že je to jedna z pozitivních myšlenek, která zasáhla český fotbal. Půjde i o ekonomické možnosti, ale pevně věřím, že se nám video podaří rozšířit do co nejvíce zápasů,“ uvedl nový šéf Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR.

Reklama

Doporučované