Hlavní obsah

Oblékejte se jako ženy, zavelel Trump svým zaměstnankyním

Do práce jedině v šatech. To je Trumpův požadavek na ženy, co pro něj pracují.

 

Reklama

Reakce na Trumpův výrok na sebe nenechaly dlouho čekat. Ženy se spojily pod hashtagem #DressLikeAWoman a zaplavily Twitter kousavými příspěvky.

Článek

Americký prezident Donald Trump vyvolal velkou vlnu nevole na sociálních sítích svým prohlášením, že by se jeho zaměstnankyně měly „oblékat jako ženy”. Reakce internetu na sebe nenechala dlouho čekat - tisíce žen sdílely svůj pohled na Trumpovo tvrzení pod hashtagem #DressLikeAWoman.

Na Twitteru zareagovaly ženy fotkami ve svém typickém pracovním obleku - vojačky v uniformě, doktorky v bílém plášti, astronautky ve skafandrech či vědkyně zkoumající ve speciálních oblecích klimatické změny v Arktidě. Jedna z členek americké armády do popisku k fotce, na níž je oblečená do uniformy, stojí u vrtulníku a má v ruce samopal, napsala: „Oblékám se jako žena. Myslíte si, že by to Trump schválil? Já bych řekla, že ne.”

Znepokojující se reagujícím zdálo i tvrzení, že se ženy, které pro Trumpa dobrovolničily během jeho prezidentské kampaně, cítily pod tlakem právě ohledně oblečení - prezident údajně chtěl, aby nosily výhradně šaty.

Šéf Bílého domu má ale vysoké nároky i na oblékání svých mužských zaměstnanců. Zdroj internetového média Axios například uvedl, že Trump nebyl spokojený s oblekem svého mluvčího Seana Spicera, který měl na sobě na první tiskové konferenci. A údajně i kravaty, které si nový šéf Bílého domu váže „proklatě nízko", jsou pod drobnohledem.

Ano, provádím pitvu s perlami na krku. #DressLikeAWoman

Jsem Lucie, jsem vědkyně a studuji růst rostlin ve vesmíru. Tohle mám na sobě, když provádím studie Marsu. #DressLikeAWoman

Není to však zdaleka poprvé, co vyjádření nového amerického prezidenta vyvolalo pobouření mezi ženami. Nechvalně známou se například stala fotka, na níž prezident podepisuje exekutivní příkaz zakazující státem financovaným organizacím jakkoli podporovat či provádět potraty. Už to je samo o sobě hodné diskuze, Trump je ale na fotce obklopen pouze muži, což celosvětově rozezlilo ženy všech postavení.

Zareagovala na ni i švédská místopředsedkyně vlády Isabella Lövinová. Před několika dny zveřejnila na svém twitterovém účtu fotografii, na níž podepisuje návrh zákona týkající se ochrany klimatu a je u toho obklopená skupinou svých kolegyň - jedna z nich je navíc viditelně těhotná.

Švédsko je známé nadprůměrným počtem žen pracujících na vysokých pozicích, a to i ve vládě a parlamentu.

„Jsme feministická vláda, což tahle fotka ukazuje. Je jen na pozorovateli, jak si ji vyloží,” řekla k fotografii místopředsedkyně Lövinová.

Narážka na „mužskou” fotografii z Bílého domu však není jediná, kterou do tweetu premiérka zahrnula. „Právě jsem podepsala návrh zákona zavazující budoucí švédské vlády do roku 2045 snížit emise na nulu. Pro bezpečnější a lepší budoucnost,” napsala do popisku.

Lövinová tím kritizovala mimo jiné i Trumpův přístup ke globálnímu oteplování - ten totiž tvrdí, že jde pouze o hoax a místo toho podporuje těžební průmysl. Vyhrožoval také, že odstoupí od Pařížské dohody o změně klimatu podepsané v roce 2015.

Reklama

Doporučované