Hlavní obsah

Obvodní knihovna Jižní Svahy ve Zlíně se otevřela po roční rekonstrukci

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Obvodní knihovna Jižní Svahy otevřela po roční rekonstrukci oddělení pro dospělé čtenáře. Kromě zcela nových vnitřních prostor je novinkou také vhoz na knihy zabudovaný ve fasádě budovy.

Článek

Obvodní knihovna na sídlišti Jižní Svahy je podle Winklerové v rámci krajské knihovny druhou největší po ústřední knihovně. Běžně ji navštěvuje přes 30 tisíc lidí ročně, kteří udělají asi 105 tisíc výpůjček. Knihovna se dosud zaměřovala zejména na akce pro děti, nyní jsou v novém oddělení pro dospělé čtenáře pojízdné regály a prostor bude možné upravit tak, aby se tam daly pořádat různé akce i pro dospělé čtenáře včetně například autorských čtení.

„Vedle moderního příjemného interiéru naši uživatelé jistě ocení novinku v podobě vhozu na knihy, který je zabudován ve fasádě budovy a bude tak nově možné vracet knihy i mimo otevírací dobu knihovny. Je zde možné vracet dokumenty vypůjčené jak z Obvodní knihovny Jižní Svahy, tak z dalších provozů Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně,“ uvedla vedoucí obvodních knihoven Kateřina Sobotíková.

Rekonstrukci knihovny financovalo město Zlín, náklady byly asi sedm milionů korun, řekl mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer. Obnova střechy stála asi tři miliony korun, stejnou částku si vyžádaly vnitřní stavební úpravy, na milion korun vyšlo vnitřní vybavení.

Knihovny v Česku se dnes vzhledem k uvolnění opatření spojených s pandemií koronaviru mohly otevřít pro veřejnost. Čtenáři si tak mohli opět vybírat knihy přímo mezi regály, dosud knihovny fungovaly většinou přes výdejní okénka.

Reklama

Doporučované