Hlavní obsah

Očkovací skandál: Skončil ředitel úřadu, kde měli vakcíny i pro příbuzné

Foto: ČTK

Ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský.

Reklama

Ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský rezignoval kvůli očkovacímu skandálu, na který upozornily Seznam Zprávy.

Článek

„K dnešnímu dni pan ředitel rezignoval,“ uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Podle premiéra Andreje Babiše je to, co se ve státním ústavu stalo, absolutně nepřijatelné. „Takovéto excesy se nemůžou opakovat. Řekli jsme, že prioritu mají zdravotníci a domovy seniorů,“ řekl premiér.

Ředitel Březovský skončil ve funkci v reakci na odhalení Seznam Zpráv, že v ústavu byli nedostatkovou vakcínou proti koronaviru naočkováni úředníci a jejich rodinní příslušníci.

V řadě případů šlo přitom o pracovníky, kteří určitě nepatří mezi skupiny obyvatel, jež vládou proklamovaná strategie pro očkování preferuje. Jak Seznam Zprávy napsaly, pracovníci Státního zdravotního ústavu (SZÚ) jsou sice vedeni podle zákona jako zdravotnický personál, ale mezi zhruba 450 pracovníky ústavu je skutečných lékařů jenom několik desítek.

Jinak jde většinou o lékařské pracovníky, hygieniky, výzkumníky nebo úředníky, kteří s pacienty přicházejí do styku ojediněle. Vakcína se dostala například i na vedoucího odboru informatiky.

Několik oslovených pracovníků také potvrdilo, že do harmonogramu očkování dokonce mohli zapsat své příbuzné a řada z nich tuto možnost využila.

O tom, že vyvodí za toto očkování odpovědnost, hovořil ministr zdravotnictví Jan Blatný už krátce poté, co Seznam Zprávy svá zjištění zpochybňující férovost očkovací akce publikovaly.

„V případě, že by ve Státním zdravotním ústavu opravdu došlo k tomu, že by nebyla respektována prioritizace tak, jak je nastavena, tak z toho vyvodím jednoznačně důsledky včetně případně osobní zodpovědnosti těch lidí, kteří by s tím byli spojováni,“ uvedl Blatný ve středu večer na tiskové konferenci po jednání vlády.

Uvedl také, že po řediteli SZÚ Pavlu Březovském bude chtít „nekompromisně vysvětlení“, zatím ale respektuje presumpci neviny. „Ředitel instituce je jednoznačně odpovědný za to, co se v ní děje,“ řekl ministr.

Prostě jsem se zapsala

Jak se to s vakcínami ve Státním zdravotním ústavu dělalo, si Seznam Zprávy nechaly od několika pracovníků popsat.

„Já jsem se prostě zapsala, když to přišlo. Jestli se to ještě rozdělovalo nějak jinak, to nevím,“ říká například Zdeňka H., která v ústavu působí v sekci pokusných zvířat.

„Já jsem lékař, chodím také do terénu, naposledy jsme s kolegy třeba řešili problémy na několika vodovodech, navštěvovali jsme provozovatele, starosty a setkáváme se prostě s různými lidmi,“ popsal další pracovník SZÚ František K.

Reklama

Doporučované