Hlavní obsah

Odročeno na květen. Soudy hromadně ruší jednání, u vchodů měří stráž teplotu

Foto: Profimedia.cz

Předsedové soudu požádali soudce, ať kvůli koronaviru zruší ta jednání, která „nehoří“.

Reklama

Soudy jedou na nouzový režim. Budou rozhodovat hlavně o vazbách a dalších neodkladných případech. I některé velké kauzy odkládají na později.

Článek

Každého, kdo se od pondělí chce dostat do budovy Městského soudu v Praze, čeká tahle procedura: nejprve vyplní zvláštní formulář, že v posledních 14 dnech nebyl v Itálii, ve Španělsku, Číně, Koreji nebo v jiné rizikové zemi. A pak si nechá od justiční stráže změřit teplotu.

Vyšší než 37,5 stupně automaticky znamená stopku. Dovnitř do budovy největšího soudu v Česku se zkrátka nedostane.

Na druhou stranu, k návštěvě budovy už není moc důvodů. Městský soud stejně jako soudy po celé zemi většinou ruší nařízená jednání – a to až do konce dubna. Takže doma zůstanou obžalovaní, svědci i strany civilních nebo obchodních sporů.

Přednost má vazba

Výjimku dostanou jen neodkladné věci.

Například rozhodování o vazbě nebo o předběžných opatřeních. To znamená v situacích, kdy soud například zastaví smlouvu nebo převod pozemků do doby, než rozhodne o podstatě sporu.

Předsedové všech krajských soudů vyzvali soudce, ať zváží, která jednání je možné odložit o měsíc a půl. Soudy každopádně radí, ať si lidé a firmy hlídají přes aplikaci infoSoud, jestli se změna dotkne právě jejich případu.

Foto: Městský soud v Praze

Prohlášení, které musí vyplňovat ode dneška návštěvníci soudů.

„Nemáme v současné době k dispozici seznam všech přesunutých či odvolaných jednání a hlavních líčení, v případě zájmu je tedy třeba sledovat každý případ individuálně, popřípadě se telefonicky dotazovat na infocentru,“ uvedl mluvčí ústeckého krajského soudu Jiří Barč.

„Konání soudních jednání prozatím plošně zcela zakázáno nebylo, soudcům však bylo naléhavě doporučeno nenařizovat a případně odročit již nařízená ústní jednání ve věcech, které snesou nepodstatné prodloužení řízení,“ popsal Jan Kulhánek, asistent předsedy Krajského soudu v Hradci Králové.

Pouze neodkladné případy začíná řešit i Obvodní soud pro Prahu 1, také jeden z největších svého druhu v zemi.

„Zavedeme nouzový režim,“ potvrdila soudkyně a mluvčí Alena Novotná. Na Krajském soudu v Plzni se zase soudci dohodli, že budou velkorysí k omluvám účastníkům: to když se některé jednání přeci uskuteční, ale někdo na něj nedorazí kvůli strachu z nákazy.

V Plzni už také někteří zaměstnanci, kteří se v minulých dnech vrátili z lyžování v Itálii, pracují z domova. A soud čeká ve středu návrat dalších pracovníků z dovolené v Thajsku.

Jisté je, že se odklad dotkne i některých velkých kauz.

Tento týden mělo pokračovat projednávání největšího restitučního skandálu v historii: obžalovaní jsou tři úředníci, kteří umožnili vydat státní pozemky miliardové hodnoty dědicům bývalého velkostatkáře, již však na restituci neměli nárok.

Hlavní líčení je ale u Městského soudu v Praze odložené, zatím není jasné, kdy bude pokračovat.

Už teď je jisté, že některé kauzy i spory kvůli bezpečnostním opatřením protáhnou možná i o několik měsíců. Třeba u Obvodního soudu pro Prahu 1 je už nyní nedostatek soudních síní, takže některé trestní kauzy se mohou soudit pouze dva dny v týdnu.

Ministerstvo spravedlnosti už v pátek vydalo zprávu, že zdržení případů kvůli ohrožení koronavirem nebude považovat za průtahy (za které jinak soudcům hrozí kárná žaloba a potrestání).

Soudy se také snaží co nejvíc omezit i ten zbytek kontaktů mezi návštěvníky a personálem. Zavírají se kantýny, omezuje se provoz podatelen, aby zaměstnanci co nejméně přišli do styku s lidmi, a soudy také přestávají kontrolovat administrativní povinnosti znalců, kteří na soudy docházejí se svými dokumenty.

Reklama

Doporučované