Hlavní obsah

OLAF našel nesrovnalosti kolem dotace na Čapí hnízdo. Žadatel o peníze lhal

Podle OLAF žadatelé o dotaci pro Čapí hnízdo dali nepravdivé informace.

 

Reklama

OLAF ve své zprávě upozorňuje, že se v případě farmy Čapí hnízdo mohlo jednat o dotační podvod. Kvůli dotaci policie obvinila už 11 lidí, mezi nimi i premiéra Andreje Babiše.

Článek

Žadatel o dotaci pro farmu Čapí hnízdo podal nepravdivé a neúplné informace. Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) také ve své zprávě přímo upozornil českou justici, že se mohlo jednat o dotační podvod. Informace na svém webu přinesly v pondělí Hospodářské noviny (HN), které mají celý spis k dispozici.

„Vyšetřování zjistilo, že představitelé příjemce dotace v době, kdy předložili žádost o podpoření svého projektu a podepsali dohodu o poskytnutí financování v roce 2008, řídícímu orgánu operačního projektu poskytli nepravdivé informace a důležité informace zatajili,“ citují HN ze zprávy OLAF. Podle evropského úřadu mohou tyto skutečnosti zakládat důvod ke stíhání v Česku pro podezření z podvodu a porušení finančních zájmů EU.

OLAF ve zprávě také uvádí, že anonymní vlastnická struktura Čapího hnízda v době čerpání dotace byla v rozporu se zásadou transparentnosti, která platí pro čerpání peněz z evropských fondů.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN AGRO Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod.

Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

„Nemůžeme se vyjádřit k něčemu, co jsme neviděli. Až mě právníci seznámí s obsahem zprávy, přijdu vypovídat k mandátovému a imunitnímu výboru,“ řekl premiér Andrej Babiš pro Seznam Zprávy. „Bohužel jsem stále dokola stavěn do znevýhodněné situace, kdy se ve veřejném prostoru objevují informace uniklé do médií a od politických protivníků a já je nemůžu dementovat, protože opět nemám ten materiál k dispozici.“

Babiš situaci přirovnává k dění z loňského podzimu, kdy Sněmovna projednávala žádost o jeho vydání. „Poslanci vykřikují opět něco o podvodu, vytrhávají informace z kontextu a my se nemůžeme bránit, protože neznáme obsah zprávy OLAF.“ Zopakoval také své tvrzení, že se nejednalo o podvod.

ROP Střední Čechy schválil dotaci na projekt Čapí hnízdo v srpnu 2008. V červnu 2010 byla farma otevřena, Babiš ale její vlastnictví odmítal. V roce 2013 uvedl, že neví, komu Čapí hnízdo patří. V roce 2016 na schůzi Sněmovny řekl, že farmu vlastnili v době získání dotace jeho dvě děti a bratr partnerky.

Kvůli padesátimilionové evropské dotaci pro farmu už česká policie obvinila 11 lidí včetně premiéra Andreje Babiše. Sněmovna ale ještě musí rozhodnout, zda Babiše vydá k trestnímu stíhání.

Kvůli Čapímu hnízdu se v úterý sejde mandátový a imunitní výbor Sněmovny, který bude jednat o vydání Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Jednání se uskuteční den před žádostí Babišovy vlády o důvěru. Babiš i Faltýnek opakovaně označili případ za nesmyslný a mluví o jeho politické motivaci.

Reklama

Doporučované