Hlavní obsah

Oligarchové jsou zlo. Co všechno řekli europoslanci na účet českého premiéra

Výběr z projevů europoslanců na slyšení o střetu zájmů českého premiéra.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Plenární zasedání ve Štrasburku na téma Babišova střetu zájmů bylo ve středu nabité projevy europoslanců ze všech frakcí. Připomeňte si, co zaznělo.

Článek

Po úvodním projevu eurokomisaře pro rozpočet Günthera Oettingera (CDU), který zopakoval, že dokud se situace nevyjasní, zastaví Evropská unie Agrofertu dotace, představovali zástupci europarlamentu na plénu svoje stanoviska.

„Pane eurokomisaři, vy říkáte, že české úřady musejí nejdříve všechno samy vyřešit. Ale my tady máme dopis pana Babiše jako odpověď na ten váš a jeho kabinet v něm vlastně říká, že žádný problém nevidí. Jak to chcete řešit? Tohle přece není normální,“ promluvil třeba Belgičan Bart Staes, zástupce tamních Zelených.

„Pokud pan Babiš použil evropské fondy k něčemu jinému, než k čemu měly být využity, tak si vlastně zahrává se všemi evropskými občany,“ přidala se francouzská Zelená Eva Joly.

Na plénu vystoupil i europoslanec za italské nacionalistické Hnutí 5 hvězd Fabio Massimo Castaldo. „Víme, jaké jsou zhoubné dopady střetu zájmů na ekonomiku a na demokratický systém v zemi. V Itálii to způsobilo obrovské škody, zničilo konkurenci a velice to ovlivnilo veřejné mínění a veškerý demokratický proces,“ řekl s tím, že chování, jaké Itálie zažila pod vládou Silvia Berlusconiho, je „zhoubou demokracie“.

Na středečním slyšení ale vystoupila i velká řada poslanců, kteří v kauze střetu zájmů stáli na Babišově straně.

„Pokud někomu platíte a ten pro vás může zároveň šířit propagandu, tak vám to vyhovuje. Ale když někomu zaplatíte miliony a potom vám to najednou připadá neetické, tak na něj pošlete nějakou superkontrolu,“ zahřímal Castaldův kolega z frakce, britský libertarián Bill Etheridge.

„Pravda ale je taková, když máte tolik prachů, které se válí sem a tam, tak k tomu dříve nebo později dojde,“ uzavřel.

Souhlasil s ním i Gilles Lebreton, europoslanec francouzské Národní fronty. „Babiš je definován jako populista, mezinárodní tisk o něm hovoří jako o českém Trumpovi. Občané jsou nespokojeni a obrací se proti pseudoelitám,“ začal s výčtem kritiky, jak politici a média Babiše prezentují veřejnosti.

„Nyní se hovoří o tom, že EU chce pronásledovat Českou republiku nebo premiéra Babiše – musíme se ptát, proč v čele komise stojí Jean-Claude Juncker, jehož domovský stát Lucembursko taktéž získal neoprávněně velké daňové zisky,“ tázal se Lebreton.

Nechybělo ale ani několik slovních přestřelek s českými zástupci. Jednu z nich vyprovokoval europoslanec německé Zelené strany Reinhard Bütikofer, který se obrátil právě na Lebretona a Etheridgeho: „Pokud někdo z frakce ENF (frakce sdružující evropské nacionalisty – pozn. red.) hájí pana Babiše a argumentuje, že on je přece xenofobní populista a tak má právo okrádat EU, tak já tady slovy Shakespeara řeknu: Ačkoli je v tom šílenství, je v tom přec jakási souvislost.“

„Když čeští komunisté pokrytecky podporují miliardáře ve své zemi, jehož antievropské nálady sdílejí, přestože jinak nemohou přijít kapitálu na jméno, pak tam můžeme říci totéž,“ obul se do Kateřiny Konečné a Jiřího Maštálky, kteří Babiše během středeční schůze plamenně bránili.

Reklama

Doporučované