Hlavní obsah

Olomoucký kraj pomůže rybářům s náklady na likvidaci otravy v Bečvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: HZS Olomoucký kraj

Ilustrační snímek.

Olomoucký kraj poskytne rybářskému svazu příspěvek 200 tisíc korun na úhradu části nákladů, které mu vznikly při likvidaci následků loňské ekologické havárie na Bečvě.

Článek

V řece loni v září uhynuly desítky tun ryb a dalších vodních živočichů, které rybáři museli odvézt to kafilerie. Příčina ekologické havárie nebyla zatím objasněna. Rybáři se nyní snaží v otráveném úseku Bečvy postupně obnovit život.

„Na jednání se zástupci rybářů jsme se dohodli, že jim kraj poskytne peníze na to, aby se s katastrofou na Bečvě dokázali lépe vypořádat. Chtěl bych poděkovat rybářům i složkám záchranného systému za to, jak rychle a profesionálně reagovali. Zároveň tímto opakovaně vyjadřuji údiv a nespokojenost s vývojem vyšetřování, které ani po sedmi měsících nepřináší odhalení zbabělého viníka této bezprecedentní ekologické havárie,“ uvedl hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN).

Kromě finanční pomoci s úhradou nákladů spojených s likvidací následků otravy v Bečvě pomůže kraj také na poli legislativním. Například shromažďuje připomínky k vodnímu zákonu, který má do budoucna podobné události řešit. „Hned na začátku listopadu jsem na nedostatky vodního zákona upozornil příslušné ministerstvo. Byla nám přislíbena náprava do konce února, a to formou novely. Tento návrh přichází až nyní a je zřejmé, že má vážné nedostatky. Olomoucký kraj ve spolupráci se Zlínským a dalšími kraji shromažďuje k novele připomínky. Věřím, že se nám zákon podaří opravit,“ uvedl krajský radní Martin Šmída (Piráti a STAN).

Policie otravu Bečvy nadále prověřuje, stále ale čeká na posudek znalce týkající se havárie. Soudní znalec Jiří Klicpera už dvakrát požádal o prodloužení lhůty pro jeho vypracování, poprvé skončila loni v prosinci, podruhé letos v únoru. Kdy je nejzazší nový termín pro dokončení posudku, není jasné. Na začátku února Klicpera v pořadu Reportéři ČT řekl, že otravu řeky Bečvy nezpůsobila chemička Deza. O několik dní dříve v on-line debatě expertů také prohlásil, že viníka zářijové otravy už zná. Konkrétní ale nebyl.

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Doporučované