Hlavní obsah

EU už má dost role otloukánka. Omezíme vývoz vakcíny, pohrozila Komise

Foto: Profimedia.cz

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Reklama

Evropská unie zváží, zda nezastavit vývoz vakcíny proti covid-19 mimo země evropského bloku. A to na základě toho, jak velkou část populace třetí státy naočkovaly, nebo jestli samy očkovací látku vyvážejí.

Článek

Oznámila to předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová s narážkou na export vakcíny z EU do Spojených států nebo Velké Británie. Evropský blok podle ní čelí nedostatku očkovací látky pro svou vlastní populaci.

„Pokud se situace nezmění, budeme muset přehodnotit, jak vyvážet do zemí vyrábějících vakcíny, a to v závislosti na jejich otevřenost,“ prohlásila šéfka unijní exekutivy.

USA ani Británie do zemí EU nevyváží a v očkovací kampani jsou oproti unijnímu bloku výrazně napřed – von der Leyenová ale v otázce dodávek vakcíny vyžaduje reciprocitu.

Předsedkyně EK také ve středu nadnesla, že evropský blok stále čeká na dávky vakcíny, které by mu poskytla Velká Británie. Z výrobních závodů EU podle ní na Britské ostrovy už zamířilo přibližně deset milionů dávek očkovací látky, a to v posledních šesti týdnech. „Tohle je výzva k reciprocitě,“ podotkla von der Leyenová.

Británie je ostře proti

Proti potenciálnímu omezení vývozu očkovací látky z EU do Británie se podle britského listu The Times ostře vymezil britský ministr zahraničí Dominic Raab. Plánované kroky Unie, z níž Spojené království finálně vystoupilo na konci loňského roku, označil za diktaturu.

Evropská komise dělá podle Raaba „riskantní politiku“, která je obvykle vlastní nedemokratickým zemím. Šéfka EK totiž nadnesla, že je Unie když tak připravená uplatnit nouzový článek 122 ve smlouvě o fungování Evropské unie, čímž by EU umožnila vakcínu nevyvážet. Tento nástroj EU nepoužila od ropné krize v sedmdesátých letech.

Foto: Profimedia.cz

Dominic Raab, britský ministr zahraničí.

„Je těžké našim občanům vysvětlit, proč očkovací látka vyrobená v EU putuje do jiných států, které vakcínu také vyrábějí, ale prakticky nic Unii nevrací. Na stole jsou všechny možnosti,“ řekla von der Leyenová.

Podle šéfa britského rezortu zahraničí by omezení exportu vakcíny bylo „špatně“. Připomněl, že Británie i evropští činitelé od začátku pandemie upozorňují na to, že omezení či zásahy do vyjednaných dodávek nejsou správné, ať už šlo o zdravotnické ochranné pomůcky, třeba roušky, nebo nyní o vakcínu.

Prohlášení Evropské komise podle Raaba nesedí ani v ohledu na ujišťování od stejné instituce v posledních týdnech.

„Byli jsme spolehlivě informováni, že omezení smluvně podchycených dodávek do Velké Británie není v plánu. Upřímně řečeno mě překvapuje, že se o tom vůbec bavíme,“ uvedl podle Timesů Raab s tím, že „jde obvykle o jednání, proti kterému Británie i EU společně brojí“.

Nedostatek vakcíny kvůli AstraZenece

Von der Leyenová chce dosáhnout vyváženosti: „Je to celé o tom, aby Evropa dostala svůj spravedlivý podíl.“ Problém s nedostatkem vakcín uvnitř evropského bloku totiž přišel zejména poté, co britsko-švédský výrobce vakcíny AstraZeneca nedodal množství dávek, jaké slíbil.

Z nasmlouvaných 90 milionů dávek jich v prvním čtvrtletí 2021 firma dodá jen třetinu. A v druhém kvartálu dorazí pouze 70 milionů dávek z vyjednaných 180 milionů. Britská vláda podle listu The Guardian opakovaně uvedla, že vývoz vakcíny nezakázala. Smlouvy Británie s výrobci ovšem zajišťují, že na Spojené království se dostane jako první a na vývoz mnoho dávek nezbyde.

Problém s AstraZenecou se ovšem netýká jen nedostatku dávek. V posledních týdnech v souvislosti s očkovací látkou od tohoto výrobce vyvstaly i otázky ohledně její bezpečnosti. A to kvůli několika desítkám úmrtí, které potenciálně mohly mít s vakcinací AstraZenecou spojitost.

Kvůli obavám z nežádoucích vedlejších účinků, jež by mohly vést i k úmrtí, pozastavila očkování touto vakcínou řada unijních států. Například ve Španělsku informoval list El País o tom, že kvůli pozastavení očkování AstraZenecou není dostatek vakcíny pro naočkování tamních zdravotníků. A je otázkou, zda za současného stavu bude možné splnit dosavadní cíl španělské vlády: vakcinaci 70 procent španělské populace do léta.

Podle Evropské lékové agentury, na jejíž finální stanovisko se nyní čeká, ale dostupné informace ukazují na to, že krevní sraženiny (příčina úmrtí více než 30 lidí) nevznikly kvůli očkování AstraZenecou.

Reklama

Doporučované