Hlavní obsah
Online

Vláda vyhlásila v Česku karanténu. Lidé mohou jen do práce nebo na nákup

Tisková konference vlády k uvalení Česka do karantény kvůli koronaviru.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Od pondělí začalo v Česku nově platit omezení pohybu osob, které v neděli v noci vyhlásila vláda. Od soboty také platí zákaz prodeje ve většině obchodů. V zemi je podle posledních údajů nakaženo 293 lidí.

Článek

Vláda uvalila Česko do karantény. Podle usnesení karanténa v Česku platí od pondělí 16. 3. do 24. 3. 6:00. Zákaz volného pohybu se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení.

Lidé a firmy budou moci odevzdat daňové přiznání o tři měsíce později bez sankce, tedy do 1. července. Finanční správa nebude udělovat pokuty za pozdní odevzdání kontrolního hlášení a finanční a celní správa nebude po květnovém startu 3. a 4. vlny elektronické evidence tržeb (EET) tři měsíce dávat pokuty za opožděnou registraci k EET a bude plnit jen poradní funkci. Vyplývá to z hlavních opatření tzv. liberačního balíčku ministerstva financí, který dnes schválila vláda.

V neděli stoupl počet nakažených na 293, což je dosud nejvíc případů za jeden den. V ČR se objevily první potvrzené případy nákazy koronavirem 1. března. Doposud byl nejrychlejší nárůst v sobotu.

Na nákazu koronavirem zatím nikdo nezemřel, stav dvou pacientů je podle informací z nedělního odpoledne vážný. Jde o dva taxikáře, jeden leží ve Všeobecné fakultní nemocnici a je připojen na mimotělní oběh, druhý je hospitalizovaný na Bulovce, má zavedenou plicní ventilaci.

Mezi infikovanými jsou po neděli další zdravotníci: lékařka z polikliniky ve Strakonicích a už druhý lékař z oddělení ARO v Nemocnici Břeclav. Potvrzená nákaza u jednoho z pacientů na interním oddělení v nemocnici ve Šternberku na Olomoucku poslala do karantény 31 tamních zdravotníků.

  • Co vládní rozhodnutí ruší, zakazuje nebo nově povoluje

  • Ve vlacích se nebudou prodávat jízdenky

    Ministr dopravy Karel Havlíček také uvedl, že lidé si nemusejí kupovat jízdenky ve vlacích Českých drah, pokud je nebudou mít, budou smět dojet do cílové destinace.

  • Do Česka příští týden dorazí 1,4 milionu respirátorů

    Během několika dní čekáme masivní dodávku respirátorů. Dorazit má 1,4 milionu kusů. „Situace se bude v nejbližších dnech zlepšovat,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Potvrdil, že bezplatné testování se nadále týká lidí, u kterých to určil hygienik nebo lékař. Jiní zájemci si mohou testy udělat ve vybraných laboratořích na vlastní náklady.

  • Dezinfekce bude přes jeden milion litrů

    Česko má 140 tisíc litrů předpřipravené dezinfekce a dále chystá další jeden milion litrů v nejbližších dnech namíchat.

  • Počet nakažených stoupl na 293 lidí

    V neděli přibylo zatím nejvíce nakažených od začátku koronavirové epidemie v Česku. Počet stoupl o 33 % na 293.

  • Vláda ruší modré parkovací zóny

    Vláda dočasně ruší modré parkovací zóny v rámci obcí. Uzavření obchodů a zákaz služeb se nevztahuje na autoservisy, zahrádkářství, prodej jízdenek, květinářství nebo prodej zdravotních prostředků. Vláda naopak nově zakázala s výjimkami prodej ubytovacích služeb, provoz autoškol, taxislužby s výjimkou těch rozvážejících potraviny a prodej elektroniky, který byl mezi výjimkami původního nařízení ze soboty.

    Novým usnesením vláda konkretizuje sobotní nařízení. Tím od soboty 06:00 rozhodla o uzavření obchodů s výjimkou prodejen potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic, malých domácích zvířat a krmiv a dalších potřeb pro zvířata, brýlí a kontaktních čoček nebo novin a časopisů.

  • Vláda odložila doplňovací senátní volby

    Vláda odložila kvůli hrozbě nového typu koronaviru konání senátních voleb. Doplňovací senátní volby na Teplicku byly naplánovány na 27. a 28. března. Volby byly vyhlášeny v souvislosti s náhlým úmrtím zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS).

  • Daňová přiznání se posouvají do 1. 7. 2020

    Ministerstvo financí připravilo liberační a stabilizační balíček. „Na základě tohoto dokumentu prominu pokuty za zpožděné daňové přiznání,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová. Fyzické i právnické osoby tak mohou podat daňová přiznání až do 1. 7. 2020. Státní správa bude méně přísná u promíjení problémů příslušenství daně. „Další vlna EET se neodsouvá, ale po dobu tří měsíců bude toleranční období, kdy nebudou ukládány sankce,“ dodala Schillerová.

  • Krizový štáb povede Prymula

    Vláda rozhodla o aktivaci Ústředního krizového štábu kvůli šíření nového typu koronaviru. V jeho čele bude náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Svolání štábu už dnes dopoledne avizoval premiér Andrej Babiš (ANO), už dříve jeho aktivaci podle svých vyjádření několikrát předsedovi vlády navrhoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

    Štáb podle statutu po vyhlášení krizové situace, mezi které se řadí i současný nouzový stav, připravuje návrhy řešení. Jeho předseda je předkládá Bezpečnostní radě státu, v případě nutnosti vládě.

  • Vláda vyhlásila v Česku karanténu

    Vláda uvalila Česko do karantény. Podle usnesení bude karanténa v Česku platit od pondělí 16. 3. do 24. 3. 6:00. Obecně by měl platit zákaz volného pohybu osob na území ČR až na stanovené výjimky. Mezi ně by měla patřit například: cesta do zaměstnání nebo nutná cesta za rodinou, návštěva lékaře či obstarání základních životních potřeb.

  • V Náchodě rozdávali roušky a respirátory lékařům. Byly na příděl

    Radnice v Náchodě v neděli začala vydávat roušky a respirátory FFP1 z vlastních zásob soukromým lékařům. Rozdávali je na příděl 5 + 5 kusů na každou ordinaci. Během dvou hodin na radnici rozdali ochranné prostředky 36 ordinacím. Chtějí v tom pokračovat i v dalších dnech.

  • Asi 50 Čechů je v karanténě v Egyptě

    Zhruba 50 Čechů je kvůli novému typu koronaviru v preventivní karanténě v hotelu v Egyptě. Jde převážně o turisty. Dalších asi 50 je na cestě zpět, na návratu pracuje Ministerstvo zahraničních věcí.

    „Situaci Čechů, kteří jsou v Egyptě v preventivní karanténě, aktivně řešíme. Ze zhruba stovky Čechů v Egyptě už je jich polovina na cestě do ČR, domů se vrátí ještě dnes,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Ministerstvo zahraničí podle něj na návratu českých občanů z Egypta spolupracuje s pražskými hygieniky.

    Mluvčí resortu Zuzana Štíchová nechtěla upřesnit, kde v Egyptě Češi v karanténě zůstali. Spolu s turisty jsou podle ní ve skupině zřejmě také delegáti.

  • ČSAD České Budějovice zakázala vstup do autobusů bez roušek

    ČSAD Autobusy České Budějovice zakázala vstup do autobusů cestujícím, kteří nebudou mít ochranu obličeje. Zákaz platí od 17. března. Společnost tak chce zpomalit šíření nákazy koronavirem. Firma o tom informovala na facebookovém profilu.

    „Z důvodu preventivních nařízení kvůli zpomalení šíření koronaviru se zpřísňují hygienická opatření pro cestující. Od 17. března platí zákaz vstupu do autobusu bez ochrany obličeje rouškou. Za roušku lze považovat: šátek, šálu či podobnou ochranu proti šíření nákazy vzdušnou cestou. Rouška musí být pevně přichycena k obličeji,“ uvedla firma ČSAD Autobusy České Budějovice, která ročně přepraví kolem osmi milionů lidí.

    Vedení českobudějovické MHD podobný zákaz nezvažuje. Podnik by musel změnit smluvní a přepravní podmínky.

    ČSAD Autobusy České Budějovice provozuje linkové autobusy i nepravidelné zájezdové spoje. Zajišťuje MHD v Písku, Českém Krumlově, Milevsku a Vimperku a příměstskou autobusovou dopravu v okolí Českých Budějovic, Písku, Milevska, Vodňan, Českého Krumlova, Kaplic, Prachatic a Vimperku. Má 246 zaměstnanců. Jejím většinovým vlastníkem je rakouský ÖBB Postbus.

  • V souvislosti s koronavirem vznikla linka 1212

    Informovali o tom autoři aplikace Záchranka.

  • Středočeské vodárny ustanovily krizový štáb, dodávky vody nejsou ohroženy

    Středočeské vodárny ustanovily krizový štáb a utlumují vedlejší činnosti, přerušení dodávek pitné vody kvůli epidemii koronaviru je podle nich prakticky vyloučené. V tiskové zprávě to dnes uvedla jejich mluvčí Lenka Kozlová. Pravděpodobnost šíření koronaviru pitnou vodou je podle vodohospodářů téměř nulová.

    „Jako klíčovou prioritu jsme po dohodě s provozovatelem stanovili zajištění bezproblémové výroby pitné vody a její distribuci ke spotřebitelům a bezproblémové odkanalizování a čištění odpadních vod,“ uvedl ředitel společnosti Vodárny Kladno-Mělník, která je vlastníkem vodovodní sítě, Josef Živnůstek. Utlumení činností se týká například preventivního čištění kanalizace, výměny vodoměrů a podobně.

    Prioritou vodohospodářů je i ochrana zaměstnanců, kteří se podílejí na výrobě pitné vody a odkanalizování a čištění odpadních vod. „S okamžitou platností jsme uzavřeli všechna zákaznická centra a zakázali vstup na centrální dispečink komukoliv kromě samotných dispečerů,“ doplnil rozhodnutí krizového štábu ředitel Středočeských vodáren Jakub Hanzl. Jednotliví pracovníci vodáren už začali dostávat ochranné pomůcky dle schváleného klíče krizovým štábem.

  • Ministryně financí zruší Účtenkovku. Ušetřené peníze chce dát na roušky

    Kvůli epidemii koronaviru v Česku skončí Účtenkovka. Informovala o tom ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Ušetřené peníze chce použít na nákup ochranných prostředků.

  • Počet nakažených v Olomouckém kraji je už 32

    Počet nakažených v Olomouckém kraji opět stoupl. Infikovaných je už 32 lidí. Hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) o tom na svém facebookovém profilu informoval všeříkajícím příspěvkem. V Olomouckém kraji dnes počet infikovaných výrazně roste, vzrostl už o třetinu.

  • Zubaři jsou proti uzavření ordinací

    Stomatologická komora je proti uzavření ordinací soukromých zubních lékařů. V současné situaci kolem koronaviru by o jejich provozu měli rozhodnout jednotliví zubaři. Podle komory by měli omezit provoz a brát míň pacientů.

    Zubaři nebudou fungovat na zubních pohotovostech, kde chybí respirátory. „To znamená, že lékařská služba první pomoci tam, kde nejsou respirátory, v tuto chvíli končí,“ uvedl prezident České stomatologické komory Roman Šmucler po dnešním jednání zástupců soukromých lékařů. Jednání se podle něj zúčastnili zástupci zubařů z celé ČR, dále také zástupci praktiků, pediatrů či lékárníků.

    „Zubní lékaři omezí provoz na rozumný počet výkonů. Budou mít speciální hygienická opatření a pacienti budou chodit ne do čekáren, ale budou jednotlivě bráni do ordinací,“ řekl Šmucler. Zákaz plánovaných výkonů ve stomatologii podle něj není možný z finančních důvodů. „Nemůžeme uzavřít stomatologii, protože nikdo neví, jestli se někdy ještě otevře,“ vysvětlil.

  • ČMZRB spustí příjem žádostí o bezúročné půjčky už v pondělí

    Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) spustí příjem žádostí do programu Úvěr COVID na podporu podnikatelů kvůli koronaviru už v pondělí. ČTK to sdělila mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová. Původně měla banka přijímat žádosti o bezúročné půjčky od 1. dubna. Vláda program schválila na začátku týdne, na půjčky je vyčleněno 600 milionů korun.

    Provozní úvěr bude možné využít například na úhradu mezd zaměstnanců, nákladů na energie, nájmu, k financování zásob, úhradě dodavatelsko-odběratelských faktur, k předfinancování pohledávek apod. Podnikatelé mohou požádat o částku od půl milionu do 15 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy