Hlavní obsah

Opět s diváky a stále s rancem peněz. Vrací se nejdražší fotbalová liga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Michail Antonio a Jesse Lingard byli ještě na jaře spoluhráči v dresu West Hamu. Lingard se ale z hostování vrátil do Manchesteru United.

Reklama

380 zápasů rozprostřených v místy brutálně nahuštěném kalendáři od srpna do května. I to je definice anglické Premier League. O překvapení jistě nebude nouze, ale je jisté, že chudší týmy na titul nedosáhnou.

Článek

Utahování opasků po pandemii? Ale kdepak. Největší anglické týmy utrácely v létě jako divé a to je ještě minimálně jeden obří trejd na obzoru. Pokud bude Manchester City chtít dotáhnout vytoužený přestup kapitána anglické reprezentace Harryho Kanea, bude muset do klubové pokladny sáhnout pro podstatně více než 100 milionů liber. Právě to je rekordní suma, která z Aston Villy před pár dny přivedla na Etihad Stadium Jacka Grealishe.

Fotbaloví boháči v Anglii totiž vědí, že bez těch opravdu nejzářivějších hvězd a pořádně širokého kádru s nabitou lavičkou se v Premier League v podstatě nedá uspět.

Sancho, Varane, Lukaku, Konaté, Romero. Desítky milionů liber se stěhují na evropskou pevninu a fotbalové celebrity míří přes Lamanšský průliv opačným směrem.

Peníze rozhodují, a ne že ne

Globální jednička travnatých pódií tradičně přitahuje svou prestiží, ale i bezkonkurenčními finančními možnostmi špičkové fotbalisty z celého světa. Ne nadarmo je Premier League považována za jednu z nejcennějších značek ostrovní ekonomiky vůbec.

Letos figuruje v kádrech dvacítky vyvolených týmů přes 65 procent cizinců. Papírově nejdražším hráčem současné Premier League je ofenzivní klenot Tottenhamu Harry Kane, jemuž například agenty hojně využívaný server Transfermarkt přisuzuje hodnotu přes 120 milionů eur. Například Jacka Grealishe, dosud rekordní anglický přestup dotažený před pár dny, Transfermarkt cení na „pouhých“ 65 milionů eur, což je skoro polovina realizované přestupové částky, kterou z kapsy neváhal vytáhnout movitý majitel Manchesteru City, šejk Mansúr.

Právě rozjetí Citizens se o Kanea dál intenzivně zajímají. Citizens, pětinásobní mistři z poslední dekády, jsou suverénně nejbohatším anglickým klubem. Odhadovaná současná personální hodnota celého klubu přesahuje miliardu eur. Druhou příčku drží neméně ambiciózní soused Liverpool FC. V závěsu pak následují londýnská Chelsea a Manchester United. Zbytek pole je daleko.

Není bez zajímavosti, že z 20 slovutných expertů, které veřejnoprávní BBC oslovila s tipy na umístění v novém ročníku PL, jen jeden jediný do Top 4 umístil jiný tým než mužstvo z „velké čtyřky“.

13 tipujících se domnívá, že titul obhájí Manchester City, ať už Kanea uloví, či nikoli. Sedm „punditů“ v čele s Alanem Shearerem prorokuje mistrovský titul Chelsea. Blues na jaře dokázali Citizens třikrát za sebou porazit, včetně památného finále Ligy mistrů.

Anglická nejvyšší soutěž je v novodobé éře složená z dvacítky účastníků. Tři nejhůře umístěné čeká na konci sezony nemilosrdný sestup do Championship, ovšem s milosrdným finančním padákem, jenž v následujících letech pomůže stabilizovat poměry v klubu.

První čtyři celky si vyslouží přímou kvalifikaci do milionářské Ligy mistrů a pátý zamíří do základní skupiny Evropské ligy. Na šestý celek by mělo čekat místo v čerstvě zavedené Evropské konferenční lize.

Letošní ročník Premier League divákům nabídne zcela standardní počet utkání v systému „každý s každým dvoukolově“. Odehraje se celkem 38 kol v časovém rozmezí od letošního srpna do května roku 2022.

Největší vzdáleností, kterou lze v rámci letošní sezony urazit na jediný zápas, je štreka mezi severovýchodně situovaným Newcastlem a přímořským jihoanglickým Brightonem. Ti nejodvážnější fanoušci hostujícího celku se budou muset připravit na cestu dlouhou 345 mil, tedy 555 kilometrů, která zabere vlakem zhruba 4–5 hodin, autem pak v lepším případě necelých šest. Na zváženou bude jistě i nízkonákladová letenka.

Rozmanitý Londýn

Nový ročník budí velká očekávání fanoušků už z toho prostého důvodu, že přinese jejich postupný návrat do ochozů. Sežeňte si kromě vstupenky či permanentky také očkování proti covidu-19 a vzhůru na Premier League!

Největší kapacita domácího stadionu požene i letos kupředu hráče Manchesteru United. Na Old Trafford se vejde přes 74 tisíc diváků. United se mohou pochlubit i největší světovou fanouškovskou základnou. V rámci Premier League okupují United tradičně první příčku. Celkový počet sledujících účtů na sociálních sítích United se pohybuje kolem 142 milionů příznivců. V top desítce je z anglických sousedů následuje Chelsea (5.), Liverpool (6.), Manchester City a Arsenal (9. a 10.).

Za Old Trafford zeje, aspoň co se kapacity arén týče, celkem hluboká propast. Na stříbrné a bronzové příčce najdeme moderní severolondýnské arény Tottenhamu a Arsenalu (62 tisíc a 60 tisíc diváků).

V Londýně při virtuální exkurzi zůstaneme při ohlédnutí se na opačné spektrum. Sezona v pátek naostro vypukne na nejmenším stadionu letošního ročníku, konkrétně na půdě nováčka z Brentfordu, který se utká s Arsenalem v prvním ligovém střetnutí obou týmů od roku 1947. Ve své zbrusu nové aréně může londýnský zelenáč mezi elitou usadit maximálně 17 250 fanoušků.

Mimochodem, počet klubů situovaných v britské metropoli letos atakuje historický rekord. V nadcházející sezoně budeme přihlížet celkem dvanácti londýnským derby mezi sedmi celky z britské metropole. Ještě víc klubů z Londýna hrálo nejvyšší anglickou soutěž v nedávné minulosti v sezoně 1989/90 – celkem osm.

Jih je sexy

Pozoruhodným zeměpisným jevem v anglickém fotbale je zvyšující se koncentrace prosperujících klubů z jižní části Anglie, kterou bychom mohli definovat jako oblast kolem Londýna a dál směrem na jih.

Ještě v sezoně 2008/09 se hned 12 účastníků Premier League nalézalo severně od Birminghamu, druhého největšího anglického města. O třináct let později sledujeme postupný nástup klubů z hlavního města, potažmo jižního pobřeží, kde se po dlouhodobém úpadku Portsmouthu na vrchol anglické fotbalové pyramidy postupně vydrápali v Bournemouthu, Brightonu a Southamptonu.

Poslední dvě zmiňované adresy nalezneme na seznamu účastníků elitní ligy i letos.

Za ryze severoanglické kluby se považují vedle Newcastlu ještě Burnley a Leeds. Oblast severní Anglie, která hrála ještě v první polovině minulého století v domácím fotbale prim, je mocensky na ústupu.

Přitom v rámci premiérového ročníku nejvyšší anglické fotbalové soutěže s datem 1888/89 byly nejjižněji situované birminghamské celky WBA a Aston Villa. Celkem prvních 28 anglických profesionálních mužstev pocházelo ze severu nebo centrálního regionu Midlands. Až 29. týmem se stal jiholondýnský Woolwich Arsenal.

Právě londýnským klubům se dlouhá léta proti houževnatým seveřanům příliš nevedlo. Hlavní příčinu přisuzuje server The Athletic odlišnému způsobu života v „bublině“ světové metropole, tolik odlišné od skromnějších poměrů dělnických měst. Tam byl mnohdy fotbal jediným prostředkem, jak aspoň na chvíli zapomenout na strasti každodenní bídy.

S přílivem financí od sponzorů a raketově se zdražujících vysílacích práv se v Premier League v devadesátých letech výrazně změnily poměry. Pro zahraniční investory je lokace budoucího klubu čím dál důležitější. Pohled na mapu může zviklat při výběru klubu také samotné fotbalisty.

Takový Alexis Sánchez svého času sám přiznal, že měl v roce 2014 namířeno do Liverpoolu, ale protože preferoval život v Londýně, rozhodl se pro Arsenal. Španěl Nolito si zase trpce stěžoval, že mu po několika měsících v upršeném Manchesteru dcerka zbledla o dva odstíny.

Reklama

Doporučované