Hlavní obsah

Opozice volá po odvolání Válkové. Ve Sněmovně ale svou neprosadila

Foto: Profimedia.cz

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková.

Reklama

aktualizováno •

Opozice chtěla ve Sněmovně projednat odvolání Heleny Válkové z funkce zmocněnkyně pro lidská práva. Podle šéfky TOP 09 by se měla „trapná situace“ kolem ní ukončit.

Článek

Opoziční TOP 09 neprosadila návrh, aby Sněmovna jednala o odchodu poslankyně ANO Heleny Válkové z funkce vládní zmocněnkyně pro lidská práva.

„Válková při obhajobě svých kauz projevila zásadní nedostatek sebereflexe, a znevěrohodnila tak tento post. Sněmovna by měla tuto trapnou situaci ukončit,” zdůvodnila Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09, návrh.

Ten podpořili i Piráti, Starostové a nezávislí či ODS. „Jsme pro, aby se odchod paní Heleny Válkové projednal. Nesouhlasíme s tím, aby zastávala funkci vládní zmocněnkyně,” řekl Seznam Zprávám pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Jejich hlasy však na zařazení bodu na schůzi poslanců nestačily.

Z funkce zmocněnkyně může Válkovou odvolat vláda, Babišův kabinet ale o jejím odvolání nejednal. Premiér Andrej Babiš řekl, že je mu Válkové líto, podle většiny členů vlády za ANO zmocněnkyně své kauzy vysvětlila a nevidí důvod k jejímu odvolání.

„Patří mezi erudované odborníky a vlastně nevidím důvod, proč by měla být odvolána. Rozhodně ji nebudu vyzývat k odstoupení,“ řekla například ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Stejný názor zastává i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček nebo ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch.

Později Válkovou podpořila i Rada vlády pro lidská práva. Většinově se usnesla, že uznává přínos Válkové pro prosazování lidskoprávní agendy a zefektivnění činnosti rady. Radu vzápětí opustili dva její členové.

Exministryně spravedlnosti čelí kritice kvůli svému článku z konce 70. let o ochranném dohledu, který byl totalitním režimem zneužíván proti disidentům. Pod tímto článkem je Válková podepsána společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, který poslal na smrt Miladu Horákovou.

Další kritika vůči poslankyni přišla minulý týden, kdy Seznam Zprávy popsaly, že se Válková v osmdesátých letech v rámci Generální prokuratury ČSSR podílela na výzkumu, který se zaměřoval na delikventní populaci mladistvých „cikánů”.

Podle neziskové organizace Romea, jejímž primárním cílem je přispět k rehabilitaci romství a romské menšiny, je problematické, že právě vládní zmocněnkyně se na výzkumu podílela. Zmíněná studie totiž dovozuje příčinné spojení mezi romskou kulturou a delikvencí pachatelů Romů.

„Výzkum prokázal, že převážná většina mladistvých cikánských delikventů žila značnou část svého života pod vlivem závadových osob nukleární rodiny, tedy osob, s kterými byli svázáni nejužšími rodinnými svazky. Značná část jejich otců i matek byli alkoholici a také sourozenci požívali často alkohol ve zvýšené míře,” stojí v publikaci.

„Nemůžeme na základě této publikace dovozovat rasistické motivy paní Válkové, ale poplatnost tehdejšímu režimu a nekritičnost vůči jeho odpovědnosti za systémovou diskriminaci a snahu o asimilaci Romů ano,“ uvedla pro Seznam Zprávy Romea.

Reklama

Doporučované