Hlavní obsah

Osm slávistů a žádný sparťan. V juniorce to bylo opačně, směje se reprezentační nováček Petrák

Česká reprezentace se v Praze sešla před zápasem Ligy národů.Video: David Janeczek

 

Reklama

Na úvodním reprezentačním srazu sezony se Karlu Jarolímovi nakonec hlásí hned osm fotbalistů ze Slavie a žádný ze Sparty.

Článek

Kouč české fotbalové reprezentace povolal na úvodní utkání Ligy národů a přátelský zápas s Ruskem hned osm současných fotbalistů pražské Slavie. Z konkurenční Sparty naopak v nominaci nefiguruje ani jeden fotbalista.

„Spartu momentálně sleduje spíše trenér rumunské reprezentace,“ glosoval Karel Jarolím minulý čtvrtek, když odkryl nominaci, kterou ale kvůli zdravotním problémům některých fotbalistů ještě o víkendu pozměnil.

Jediným zástupcem současné Sparty v národním týmu se na poslední chvíli mohl stát kapitán letenských hráčů Josef Šural. „Měl nějaké zdravotní komplikace, takže jsem se mezi náhrádníky nakonec rozhodl pro Stanislava Tecla,“ vysvětluje Jarolím.

„Slavii se teď daří, vyhrála s Plzní 4:0 a na srazu je jich hodně. Je to ale zvláštní, že tady není nikdo ze Sparty,“ podivuje se Patrik Schick, který se vydal do Itálie právě ze Sparty.

Převaha sešívaných překvapila i nováčka reprezentace Ondřeje Petráka. „V mládežnických reprezentacích vždy bylo třeba osm fotbalistů ze Sparty a dva ze Slavie,“ vzpomíná odchovanec Slavie a současný hráč německého Norimberku.

Kouč Jarolím se proti Ukrajině může spolehnout třeba i na téměř celou záložní řadu složenou pouze z hráčů Slavie. Třeba proti Plzni nastoupili sešívaní s Tomášem Součkem, Josefem Hušbauerem, Janem Sýkorou a Jaromírem Zmrhalem. „Samozřejmě forma slávistů tomu nahrává, je jich tady dohromady osm a můžeme z toho vycházet,“ vysvětluje Jarolím.

Vedle zmíněné čtveřice figuruje v nominaci pro zápasy s Ukrajinou a Ruskem ze Slavie ještě Stanislav Tecl, Vladimír Coufal, Jan Bořil a Ondřej Kolář.

„Já jsem se divil, dneska jsem přišel a byli tady samí slávisti, takže pro mě dobře, protože jsem také slávista. Je dobře, že se jim daří - a podle trenéra na reprezentaci mají, takže taková je v současné době situace,“ směje se záložník italského Janova Jakub Jankto.

„Je nás tady ze Slavie hodně, ale určitě tady nebudeme dělat nějaké skupinky,“ ujišťuje na závěr záložník sešívaných Jan Sýkora.

O tom, jestli si slávisté přenesou formu i do reprezentace, se fanoušci českého fotbalu dozvědí už ve čtvrtek, kdy hraje národní tým v Uherském Hradišti proti Ukrajině. Úvodní zápas Ligy národů začíná od 20:45 hodin.

Reklama

Doporučované