Hlavní obsah

Památník Terezín po dvou měsících přivítal první turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Své brány po přestávce způsobené opatřením proti šíření nového typu koronaviru dnes otevřel Památník Terezín, nejnavštěvovanější muzeum v Ústeckém kraji.

Článek

Loni jím prošlo zhruba 300.000 lidí, letošní propad návštěvnosti bude výrazný. ČTK to řekl mluvčí památníku Tomáš Rieger.

Pokladní a průvodci v Malé pevnosti se po dvou měsících od uzavření vrátili do opraveného zázemí. Pracuje se ještě na vytvoření prostoru pro odkládání zavazadel návštěvníků, který dosud chyběl.

Návštěvníci musí mít roušku nebo jinou ochranu úst a nosu, k dispozici mají dezinfekci. Omezen je počet lidí v odpočinkových zónách, ale jejich nával se nepředpokládá. Z celkového počtu turistů tvoří každoročně 75 procent cizinci, nejvíc z Německa.

Hranice se kvůli koronaviru nejprve zcela uzavřely a přeshraniční pohyb je nadále omezen, zahraniční návštěvníky proto památník neočekává. „Současná situace se výrazně promítne do návštěvnosti. Jak moc, zatím nedokážeme odhadnout,“ uvedl mluvčí.

Na jaře míří tradičně do Terezína školáci. Vzhledem k trvajícím opatřením proti šíření nákazy novým typem koronaviru hromadné zájezdy památník neočekává. „Předpokládáme, že budou chodit lidé spíše individuálně,“ řekl Rieger. Památník pořádá během roku řadu vzdělávacích programů, na jejich obnovení se zatím čeká. „Propad bude obrovský, a to nejen finanční,“ dodal mluvčí.

Památník si letos připomíná konec války a výročí vzniku policejní věznice gestapa v Malé pevnosti. Výstava k 75. výročí osvobození nacistických represivních zařízení v Terezíně a Litoměřicích potrvá do 24. května. Květnové vzpomínkové shromáždění na národním hřbitově Terezínská tryzna bylo přesunuto na neděli 18. října.

Pevnost Terezín založil v roce 1780 Josef II. na obranu proti Prusům. Za druhé světové války nacisté v pevnosti zřídili židovské ghetto a koncentrační tábor. Podle dostupných údajů zavlekli nacisté do Terezína 155.000 Židů z celé Evropy, z nichž 118.000 nepřežilo. O zřízení Památníku národního utrpení rozhodla vláda v roce 1947, později byl přejmenován na Památník Terezín.

Reklama

Doporučované