Hlavní obsah

Pentagon potvrdil, že ostatky z KLDR jsou vojáků. Letadlo s nimi zamířilo na Havaj

Američané poslali na Havaj ostatky více než 50 vojáků padlých v korejské válce.Video: Reuters

 

Reklama

Z jihokorejského Soulu odletělo letadlo s ostatky více než padesáti amerických vojáků padlých v korejské válce v 50. letech minulého století. Americká armáda je převzala minulý týden od severokorejských úřadů na základě červnové dohody Donalda Trumpa a Kim Čong-una.

Článek

Ostatky více než padesáti lidí, které minulý týden od severokorejských úřadů převzali američtí vojenští činitelé, jsou skutečně vojáků padlých v korejské válce v letech 1950-53. Na jihokorejské základně Osan u Soulu to ve středu novinářům řekl antropolog Pentagonu John Byrd. S největší pravděpodobností jde o Američany, dodal.

Americký vojenský letoun ostatky přepravil v pátek ze severokorejského Wonsanu. Jejich předání Spojeným státům dohodli na červnovém summitu v Singapuru prezident USA Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un.

„Není důvod pochybovat o tom, že jde o padlé v korejské válce,“ řekl Byrd krátce před transportem ostatků do USA k dalším analýzám.

Letadlo z jihokorejského Soulu zamířilo na Havaj, kde má ostatky oficiálně převzít viceprezident Mike Pence.

Na vojenské základně Pearl Harbor-Hickam je pak budou analyzovat armádní specialisté a podle DNA provedou jejich identifikaci. Proces může podle agentury AP trvat měsíce, v některých případech i roky.

Důležitou součástí identifikace bude zjišťování národnosti, protože po boku amerických vojáků v korejské válce bojovali příslušníci armád dalších šestnácti států. Ministr obrany USA Jim Mattis nedávno upozornil, že některé ostatky mohou patřit vojákům jiných zemí, které rovněž řadu svých občanů pohřešují. Jde mimo jiné o Austrálii, Belgii, Francii nebo Filipíny.

V korejské válce padlo 36 tisíc Američanů a 7 700 dalších je pohřešováno. Americké úřady se domnívají, že ostatky 5 300 vojáků USA se stále nacházejí na severokorejském území.

Reklama

Doporučované