Hlavní obsah

Po 28 letech se rodiny ušlapaných fanoušků FC Liverpool možná dočkají spravedlnosti

Kvůli ušlapání fanoušků FC Liverpool je obviněno šest lidíVideo: AP

 

Reklama

Dosud se z největší tragédie britského sportu nikdo nezodpovídá. V roce 1989 dav ušlapal 96 fanoušků anglického fotbalového týmu FC Liverpool. Ve středu konečně padlo šest obvinění.

Článek

Dvacet osm let trvalo, než se rodiny pozůstalých dočkaly spravedlnosti. Za tragickou událost, která se odehrála 15. dubna 1989 na stadionu v Hillsborough, by mělo pykat rovnou šest lidí. Ve středu proti nim byla vznesena obvinění.

Mezi obviněnými je někdejší policista David Duckenfield, který velel sboru v den zápasu. Zodpovídat se má ze zabití 95 fanoušků z nedbalosti. Podle prokurátora nemůže za smrt 96. oběti tragédie - Anthonyho Blanda, který zemřel na následky zranění o čtyři roky později.

Svou vinu nese podle soudu i Norman Battison, tehdejší policejní vrchní inspektor. Ten čelí obvinění hned ze čtyř trestných činů, mimo jiné i ze lhaní při výsleších.

Třetím obviněným je bývalý tajemník klubu Sheffield Wednesday Graham Mackrell. Vloni totiž soud poprvé uznal, že za tragédii může policie a stav stadionu. Mackrell je proto obviněn z porušení bezpečnostních nařízení a z celkového nedostatečného zajištění bezpečnosti stadionu.

Další tři obvinění - hlavní dozorce Donald Denton, vrchní inspektor Alan Foster a advokát policie Peter Metcalf - měli podle soudu mařit výkon spravedlnosti.

Soudní proces s obviněnými začne už v srpnu.

Co se stalo 15. dubna 1989 na stadionu Hillsborough

Fanoušci fotbalových týmů FC Liverpool a Nottingham Forest se scházeli na stadion Hillsborough v anglickém městě Sheffield, aby fandili při semifinálovém utkání anglického poháru. V jednu chvíli policie vpustila fanoušky Liverpoolu na tribunu, jejíž kapacita nedostačovala čekajícímu davu. V koridoru směrem na tribunu vypukla panika a 95 fanoušků, mezi nimi i děti, už nikdy žádný další fotbalový zápas nevidělo. Poslední oběť zemřela o čtyři roky později.

Od tragédie se policie i pořadatelé distancovali. Deník The Sun po katastrofě napsal, že za smrt si mohou sami fanoušci. K této teorii se přiklonila i justice a případ zůstal uzavřen až do roku 2012. Teprve vloni pak soud přislíbil, že obviní konkrétní osoby.

Reklama

Související témata:
Sheffield

Doporučované