Hlavní obsah
Online

Koronavirus se Darkovem šíří dál, v karanténě je i škola

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové nákazy v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Testy potvrdily nákazu koronavirem u dalších 27 lidí, která souvisí s ohniskem nemoci v Dole Darkov v Karviné. Celkem tak v návaznosti na Důl Darkov bylo pozitivně testováno už 146 lidí, zaměstnanců OKD a jejich rodinných příslušníků.

- V Česku je aktuálně 2515 nemocných koronavirem. Od začátku epidemie se nakazilo 8743 lidí, 5922 pacientů se z nemoci uzdravilo. 306 lidí s koronavirem podlehlo.

- Firmy budou moci odložit na říjen úhradu sociálních odvodů za květen až červenec. Z dluhu zaplatí pětinu obvyklého penále za podmínky, že odvedou pojistné, které musí hradit jejich zaměstnanci. Nárok na ošetřovné budou mít nadále i rodiče, kteří by neposlali kvůli zdraví či jiným omezením své děti do otevíraných škol a školek.

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií jsme sledovali i ve středu:

  • Michálek: Vláda musí mít plán na druhou vlnu

    „Česká republika zvládla první vlnu koronaviru poměrně dobře, rozhodující byl rozumný přístup občanů a jejich angažovanost,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Vyhráno ale podle něj není, protože údajně stále nefunguje chytrá karanténa, stát nesdílí podrobné aktuální statistiky s vědci, zatajuje informace a v opatřeních, která vláda měnila ze dne na den, je chaos. Sněmovna by proto podle Michálka měla vládu zavázat k preventivním opatřením proti druhé vlně epidemie, aby se nemohla opakovat stejná situace jako při nynější ustupující první vlně.

  • Ostrahu hranic s ČR a SR v Dolních Rakousech přebírá milice

    Pomoc s ostrahou dolnorakouských hranic s Českem a Slovenskem od pátku po vojácích základní služby přebírá milice, která je v rakouské armádě obdobou aktivních záloh. Dnes o tom informovala agentura APA. Hlavním úkolem milice bude asistence policii a zdravotníkům na hraničních přechodech. Volný pohyb přes hranice je omezen kvůli pandemii nemoci covid-19. Milicionáři budou rovněž kontrolovat dopravu a pohyb na prozatímních hraničních přechodech a budou se snažit zabránit nedovolenému překračování hranic. Pro pomezí s Českem a Slovenskem v Dolních Rakousech armáda vyčlenila tři miliční roty.

  • Kraje nebudou platit za ochranné pomůcky od státu

    Kraje nebudou muset platit za ochranné pomůcky, které jim stát poslal během nouzového stavu kvůli epidemii koronaviru. Na dnešní videokonferenci s hejtmany to řekl premiér Andrej Babiš (ANO), sdělil ČTK úřadující předseda Asociace krajů a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek (ČSSD). Částku, kterou by stát mohl za dodané respirátory a roušky požadovat, podle něj kraje spočítanou nemají.

  • Studentská komora vyzvala VŠ k prominutí poplatků za délku studia

    Studentská komora Rady vysokých škol (SK RVŠ) vyzvala vysoké školy, aby prominuly poplatky za delší studium posluchačům, kteří už před koronavirovou krizí překročili běžnou délku studia. Podle mimořádného zákona v reakci na pandemii koronaviru se odpuštění poplatků týká jen posluchačů, kterým se standardní studium prodloužilo v době koronavirové krize. Podle studentské komory se ale omezení studia kvůli šíření viru dotklo všech a školy by k nim měly přistupovat stejně. ČTK to dnes sdělil mluvčí komory Lukáš Hulínský.

  • Vědci podpořili science centra, která mají existenční potíže

    Čeští vědci vystoupili ve videu na podporu tuzemských science center, která se uzavřením kvůli koronaviu, dostala do existenčních potíží. Žádají, aby lidé science centra navštívili, zdůrazňují, že ztratit tato zařízení by byla chyba. Někteří také apelují na veřejné i soukromé instituce, aby centrům finančně pomohly. Ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek o výzvě informoval v dnešní tiskové zprávě. Česká asociace science center sdružuje osm organizací, které popularizují vědu a techniku.

  • Kompenzační vyhláška má zohlednit výpadek péče a náklady na covid

    Připravovaná kompenzační vyhláška, jíž Ministerstvo zdravotnictví upraví financování zdravotnictví v době epidemie covid-19, zohlední výpadek naplánované péče a náklady na pacienty s novým typem koronaviru. Zdravotnická zařízení má podle návrhu také motivovat, aby se snažila úbytek péče dohnat. V diskusním pořadu Kola ekonomiky pořádaném týdeníkem Euro to dnes řekla náměstkyně ministra zdravotnictví Helena Rögnerová. Aby bylo možné vyhlášku vydat, je třeba změna zákona o veřejném zdravotním pojištění. Sněmovna ji bude projednávat v režimu legislativní nouze v týdnu od 25. května.

  • Ombudsman napsal ministrovi kvůli omezení přeshraničního pohybu

    Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček vyjádřil pochybnosti o nezbytnosti povinnosti přeshraničních pracovníků předložit lékařské potvrzení o absolvování testu z výtěru z nosohltanu jednou za 30 dnů. Přivítal by zdůvodnění tohoto požadavku, například studií. Ohledně omezení přeshraničního pohybu v důsledku epidemie se proto obrátil dopisem na ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

  • Sociálním službám by mohla kvůli dopadům nákazy chybět miliarda korun

    Sociálním službám by kvůli dopadům koronavirové nákazy mohla chybět zhruba miliarda korun. Měly neplánované výdaje na ochranné pomůcky, testy či přesčasy a vypadly jim také příjmy za péči o klienty. Do problémů by se mohly v dalších měsících dostat hlavně denní stacionáře, denní centra a ambulantní pomoc.

  • Kvůli nákaze syna horníka jsou v karanténě děti ze ZŠ v Havířově

    Třináct žáků a dvě učitelky ze Základní školy Generála Svobody v Havířově na Karvinsku jsou v karanténě. Žák deváté třídy měl pozitivní test na covid-19, jeho otec pracuje v Dole Darkov, v němž se objevila hromadná nákaza. ČTK to dnes řekla náměstkyně primátora pro školství Jana Feberová(ČSSD). Škola o situaci informuje i na svých webových stránkách.

  • Nesnáze maturantů: Musím lhát, abych mohla ke zkoušce „z dospělosti“

    Na rozdíl od Slovenska nezvolilo Česko úřední maturitu, a tak se letošní maturanti musí vyrovnat s řadou obtíží. Čeká je třeba neřešitelný výběr mezi vlastním zdravím a maturitou. Více v článku Josefa Mačího.

  • Banky dokončují přípravu na poskytování úvěrů z Covid III

    Banky dokončují přípravu na poskytování úvěrů podnikům ze záručního programu Covid III. Nyní završují jednání s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB) a během několika dní očekávají podpis garanční smlouvy. Vzápětí chtějí spustit formulář na příjem žádostí, ale například Komerční banka tak už učinila. V první vlně očekávají tisíce žádostí, vyplývá z odpovědí největších peněžních ústavů na dotazy ČTK.

  • Rodiče neztratí nárok na ošetřovné, když děti nepošlou do škol

    Rodiče, kteří nepošlou kvůli zdraví či jiným omezením své děti do otevíraných škol a školek, neztratí nárok na ošetřovné. Dávku budou moci čerpat do letních prázdnin, v předepsaném tiskopisu ale budou muset uvést některý ze zákonem daných důvodů. Změnu dnes podepsal prezident Miloš Zeman, informoval jeho mluvčí. Bez úpravy ošetřovného by rodiče podle zdůvodnění o dávku mohli zejména v případě mateřských škol přijít. Podpora zůstává 80 procent vyměřovacího základu.

  • Přišel čas žádat o náhradu škody. Postupovat rychleji je lepší, radí advokát

    Advokát Jan Krampera si myslí, že podnikatelé mají nárok dostat od státu náhradu za škody způsobené vládními zákazy vyhlášenými kvůli koronaviru. Ušlý zisk nebo újmu způsobenou omezením prodeje ale budou u soudu prokazovat hůř.

  • Testy potvrdily nákazu u dalších 27 lidí souvisejících s Darkovem

    Testy potvrdily nákazu koronavirem u dalších 27 lidí, která souvisí s ohniskem nemoci v Dole Darkov v Karviné. ČTK to dnes řekla Irena Martinková z Krajské hygienické stanice v Ostravě. Celkem tak v návaznosti na Důl Darkov bylo pozitivně testováno už 146 lidí, zaměstnanců OKD a jejich rodinných příslušníků. Další stovky kontaktů musejí hygienici prověřit.

  • Petříček chce na podzim obnovit zahraniční cesty s podnikateli

    Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) chce na podzim obnovit zahraniční cesty s podnikatelskými delegacemi na pomoc českému exportu. Pokud to dovolí situace kolem pandemie nemoci covid-19, chtěl by uskutečnit původně plánované cesty do Afriky, Latinské Ameriky či na Blízký východ.

  • Praha na základě pandemie covid-19 aktualizuje pandemický plán

    Pražský magistrát na základě zkušeností s pandemií nemoci covid-19 aktualizuje svůj pandemický plán, nastaví podmínky pro provoz odběrných míst a zlepší distribuci ochranných prostředků. Na dnešním jednání zastupitelů to řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Zastupitelé dnes již několik hodin hovoří o připravenosti Prahy na další vlnu pandemie. Praha na boj s pandemií vyčlenila 983 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy