Hlavní obsah
Online

Babiš: Nalijeme peníze do zdravotnictví, otevření hranic není prioritou

Foto: vlada.cz

Andrej Babiš dal rozhovor České televizi.

Reklama

aktualizováno •

Dění v době pandemie nového koronaviru sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět:

- S nemocí covid-19 zemřelo v nemocnicích dosud 163 lidí, uzdravilo se jich 676. Aktuální počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku je 5312. Podle aktuálních odhadů Ústavu zdravotnických informací a statistiky bude ke konci dubna 10 tisíc potvrzených případů nákazy.

- Premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro Českou televizi řekl, že vláda chystá zvýšení plateb za státní pojištěnce o tedy za děti a důchodce. Podle odhadů by to mělo být o třetinu na 1500 korun měsíčně. Příští rok se podle něho platby zvýší o dalších 200 korun.

- Vláda, řekl Babiš, přibrzdí plánované výdaje do vyzbrojení armády, konkrétně mluvil o odložení nákupu nových BVP.

- Babiš také přiznal, že znovuotevření hranic, po němž lidé volají, pro něj není priorita.

Úterní dění jsme pro vás sledovali v této online reportáži.

  • Otevření hranic není priorita

    Babiš také přiznal, že znovuotevření hranic, po němž lidé volají, pro něj není priorita. „Pro mě je priorita, co se děje doma. Teď si uvědomujeme, co je pro nás důležité: zdraví, soběstačnost v potravinách, zemědělci nebo domácí cestovních ruch.“

  • Přibrzdíme nákupy pro armádu

    Podle premiéra teď kvůli šetření musí stát opustit některé plánované investice: „Například není situace v armádě kupovat ‚bévépečka‘ za desítky miliard korun, takže tyhle investice přibrzdíme, už jsme se o tom s ministrem obrany bavili,“ řekl premiér. Na otázku, jestli už tuto věc komunikoval v NATO, řekl, že ne. „Nekomunikovali, nebude to jen náš problém. Jsem přesvědčen, že to všichni pochopí.“

  • Babiš: O školství jsme se na vládě nebavili, největší diskuze byla o svatbách

    Premiér Andrej Babiš ve středu večer vystoupil v České televizi, kde odpovídal na otázky diváků. Ty samozřejmě zajímalo, podle čeho vláda rozhodla o otevírání škol. „O školách na vládě vůbec nebyla debata, největší debata byla o svatbách. Nějak jsme asi zapomněli na bohuslužby. Já jsem rád, že to otevření škol je na bázi dobrovolnosti. Platí také, že budeme držet sliby týkající se platů učitelů, které jsme dali ještě před koronavirovou krizí,“ řekl premiér.

  • Babiš vystoupil v televizi

    Premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro Českou televizi řekl, že vláda bude muset nalít více peněz do zdravotnictví, kde budou kvůli ekonomickému propadu chybět peníze vybrané z pojištění. „Musíme navýšit platbu za státní pojištěnce o 500 korun. Do systému tak tento rok dostaneme 19,2 miliardy. A příští rok zvedneme tuto platbu o dalších 200 korun, a to je dalších 53 miliard navíc,“ řekl.

  • Otcové možná budou moci k porodu

  • Maláčová: Ministerstvo má připravený plán otevírání sociálních služeb

    Ministerstvo práce a sociálních věcí má připravený plán postupného obnovení provozu sociálních služeb, které musely přestat v polovině března kvůli možnému šíření nákazy koronavirem fungovat. Otevírání se bude řídit doporučeními epidemiologů. ČTK to řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS) podle svého šéfa Jiřího Horeckého připravuje i svůj vlastní plán postupného otevírání zařízení pro postižené či seniory, který pak chce ministerstvu předat.

  • V Alzheimercentru Ostrava bude pomáhat 15 vojáků

    V Alzheimercentru Ostrava, kde se vyskytla hromadná nákaza koronavirem, budou od čtvrtka pomáhat vojáci. Už podstoupili testy na covid-19. Po otestování je zařízení využije především k pomocným pracím k zajištění provozu. Zařízení jich bude mít k dispozici 15, řekla dnes ČTK za centrum Martina Svobodová.

  • Zaměstnanecké svazy žádají vládu o prodloužení podpory firem

    „Jde o prodloužení účinnosti opatření, která jsou platná například do konce měsíce dubna (Antivirus a další). Dále o posílení financí na záruční programy COVID I a II, konečné vyhlášení programu pro pražské podniky a organizace, odklady plateb DPH o šest až devět měsíců, prominutí plateb sociálního a zdravotního pojištění minimálně o tři měsíce zejména u činností, které podléhají uzavření do června 2020, a řadu dalších opatření nejen pro malé a střední podniky, ale celou oblast cestovního roku, výstavnictví a na to navazujících činností a služeb,“ uvedl prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner.

  • Vystrčil: Je třeba využít poznatků Tchaj-wanu s koronavirem

    Evropa by podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) měla využít poznatků Tchaj-wanu v boji s koronavirem. Stejně by měla postupovat i Světová zdravotnická organizace (WHO), které je vyčítána pročínská orientace. Vystrčil to dnes uvedl při převzetí humanitárního daru Tchaj-wanu, 63 000 roušek. Dostane je síť mobilních hospiců Cesta domů.

  • Alzheimercentrum Ostrava požádalo o pomoc armádu

    Armáda obdržela první žádost o pomoc při zajištění provozu domovů sociálních služeb. Dostala ji z Ostravska, řekla ČTK mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Žádost přišla od Alzheimercentra Ostrava, v pondělí ji avizoval hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Armáda se zařízením nyní domlouvá konkrétní možnosti pomoci. Možnost povolání až 360 vojáků na zajištění provozu domovů sociálních služeb, ve kterých se prokáže nákaza novým typem koronaviru, v úterý schválila vláda.

  • Organizátoři Colours of Ostrava chtějí rozhodnutí o festivalech

    Pořadatelé největších festivalů v Moravskoslezském kraji Colours of Ostrava a Beats for Love nejsou spokojeni s postupem vlády a krizového štábu. Požadují jasné stanovisko, zda bude možné mezinárodní festivaly uspořádat, či nikoliv. „Je to velký zmatek, který nás poškozuje. Možná by bylo lepší, aby nás rovnou zakázali. Přece to neuděláme sami,“ řekla ČTK ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová. Festival se má konat v druhé polovině července v areálu ostravských Dolních Vítkovic.

  • Hrady a zámky se otevřou 8. června

    Národní památkový ústav (NPÚ) otevře všech sto svých hradů, zámků a dalších objektů 8. června. ČTK to řekla mluvčí ústavu Jana Hartmanová. Hlavní sezona měla původně začít 1. dubna, zbrzdila ji ale vládní opatření proti šíření koronaviru. K 8. červnu připravuje NPÚ také spuštění testovacího režimu online prodeje vstupenek ve všech objektech ve své správě. Správce státních památek odhaduje ztrátu způsobenou opatřeními proti šíření koronaviru do konce května na 150 milionů korun. NPÚ má přibližně miliardovou roční státní dotaci, z velké části je ale díky vysoké návštěvnosti a oblibě pronajímání svých objektů soběstačný. Loni byly výnosy NPÚ 620 milionů korun.

  • Z Prahy odletělo evakuační letadlo s 249 Korejci

    Z Prahy dnes odletělo evakuační letadlo s 249 Korejci, kteří žili v Česku, na Slovensku a v Polsku. Do Koreje dorazí ve čtvrtek ráno místního času, uvedla v tiskové zprávě korejská ambasáda v ČR. K evakuaci Korejců posloužilo letadlo společnosti Korean Air, které v úterý dopravilo do Prahy přes 300 českých občanů repatriovaných z Austrálie a Nového Zélandu.

  • Vysoké školy v Brně uvolňování vládních opatření přivítaly

    Brněnské vysoké školy uvolňování vládních opatření v souvislosti s koronavirem přivítaly, například Mendelova univerzita začne organizovat potřebné konzultace v malých skupinách. Podle VUT ale zůstává řada nezodpovězených otázek. Vyplynulo to z vyjádření jeho zástupců na dotaz ČTK. Vysoké školy by se měly otevřít v omezené míře pro aktivity studentů v posledním ročníku studia od 20. dubna.

  • Roušky na táborech jsou podle pořadatelů nepředstavitelné

    Pořadatelé letních táborů v Moravskoslezském kraji věří, že naplánované akce o letošních prázdninách uskuteční. A to jak příměstské tábory, tak i ty pobytové. Počítají s přísnějšími hygienickými předpisy. Někteří už proto nyní shánějí dezinfekci. Povinné roušky jsou ale podle většiny z nich na táborech nepředstavitelné.

  • Repatriovalo se 5000 Čechů

    Repatriačními autobusy a letadly, které vypravilo Ministerstvo zahraničí, se do Česka vrátilo více než 5000 českých občanů. Další tisíce lidí se dostaly do vlasti komerční dopravou nebo v repatriačních letadlech jiných zemí. V zahraničí nyní zůstává zhruba 180 Čechů, kteří mají zájem o návrat, česká diplomacie se jim snaží pomoci ve spolupráci s jinými státy.

  • Až 40 % minipivovarů bude mít vážné problémy

    Zavření českého restauračního trhu na tři měsíce bude mít nepříznivý dopad i na minipivovary. Majitelé je budou muset prodávat nebo zavřít. Podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně se tak rozhodne až 40 procent z nich. Stát podle něj sektoru nepomohl a mnoho z výrobců piva čekalo uvolnění opatření dříve.

  • Církve chtějí jednat s vládou o bohoslužbách

    Ekumenická rada církví a Česká biskupská konference se obrátily na premiéra, představitele vlády a krizový štáb s žádostí, aby se mohly konat veřejné bohoslužby při zachování preventivních opatření. Podle harmonogramu zveřejněného v úterý vládou by se bohoslužby stejně jako další kulturní a společenské akce měly konat od 8. června, a to jen za účasti méně než 50 lidí.

Reklama

Hlavní zprávy