Hlavní obsah

Počítačový vir Emotet v prosinci zaútočil na 21 procent českých firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Až 21 procent českých společností čelilo během loňského prosince kybernetickým útokům aktuálně nejrozšířenějšího počítačového viru Emotet. Ten se šířil zejména pomocí spamových kampaní.

Článek

Emotet, který v prosinci po celém světě napadl zhruba sedm procent organizací, se primárně používá k distribuci vyděračských programů nebo jiných škodlivých kampaní. Uvedla to dnes antivirová firma Check Point. Podle ní se Česko posunulo v mezinárodním srovnání počtu kybernetických útoků mezi méně bezpečné země.

Emotet byl nejrozšířenější kybernetickou hrozbou i v září a říjnu loňského roku. V listopadu přitom v žebříčku škodlivých programů po celém světě klesl na páté místo, pravděpodobně kvůli aktualizaci a rozšíření o nové škodlivé schopnosti. Trojský virus se podle Check Pointu nyní umí ještě lépe vyhnout odhalení. Spamové kampaně Emotetu využívají vložené odkazy, škodlivé dokumenty i heslem chráněné soubory ZIP.

„Emotet byl původně vytvořen jako bankovní malware, který nepozorovaně krade z počítačů obětí citlivé informace. Postupně se ale vyvinul a nyní je považován za jednu z nejnebezpečnějších a nejničivějších malwarových variant,“ řekl Peter Kovalčík ze společnosti Check Point. Upozornil, že společnosti to musí brát vážně. „Kromě nasazení robustních bezpečnostních systémů je potřeba také vzdělávat zaměstnance, aby poznali škodlivé e-maily, které šíří Emotet,“ podotkl.

Mezi další v ČR rozšířené škodlivé programy v prosinci patřily Qbot, který stahuje další malware a vytváří spojení se vzdáleným serverem bez souhlasu uživatele a může ukrást důležité informace. Napadl 11,55 % tuzemských společností. Na třetím místě pak s 8,5 % útoků byl bankovní trojský kůň Dridex, který cílí na platformu Windows a šíří se například prostřednictvím spamových kampaní.

V žebříčku zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků, se Česká republika posunula mezi méně bezpečné země, konkrétně o čtyři místa na 50. příčku. Slovensku patřila v prosinci 78. pozice. Na prvním místě v indexu hrozeb skončil nově Bhútán.

Související témata:

Doporučované