Hlavní obsah

Podmínky v průmyslu jsou nejlepší za 20 let. Strašákem zůstává zdražování

Foto: Shutterstock.com

Podmínky pro zpracovatelský průmysl jsou podle indexu PMI nejlepší od roku 2001.

Reklama

Průmyslové firmy jsou optimistické. Podmínky ve zpracovatelském sektoru jsou podle indexu PMI nejlepší za 20 let. Problémem zůstává nedostatek některých surovin, který zvedá jejich cenu, a tedy i cenu výrobků. Inflace je rekordní.

Článek

Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se v květnu nadále zlepšovaly, index PMI stoupl na 61,8 bodu z dubnových 58,9 bodu. Jde o nejvyšší hodnotu od začátku sběru dat v červnu 2001. Informovala o tom společnost IHS Markit. Za nárůstem je především silnější růst objemů výroby a nových zakázek. Výroba totiž vzrostla nejrychleji od února 2018. Některé firmy ale registrovaly výrazný tlak na své kapacity způsobený nedostatkem surovin. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem.

Z průzkumu dále vyplývá, že nedostatek komodit dále zvýšil tlak na ceny, přičemž růst vstupů byl nejrychlejší v historii průzkumu. K zrychlení inflace vedlo zdražení materiálů, jako jsou kovy a obalové materiály, i vyšší sazby dodavatelů.

Na maximu v květnu byly ale také ceny u výstupu. Firmy v květnu totiž kompenzovaly větší náklady zvýšením svých prodejních cen. „Tempo inflace cen výstupů vzrostlo na nové maximum průzkumu, tempu růstu cen vstupů se ale zdaleka nevyrovnalo,“ uvedla společnost IHS Markit.

„Aktuální růst výrobních nákladů by mohl být v dalších měsících problém, pokud se začne promítat do spotřebních cen. Očekáváme, že Česká národní banka zvýší sazby v srpnu, případně ještě jednou ke konci druhé poloviny roku 2021,“ uvedla ekonomka společnosti IHS Markit Sian Jones.

Firmy byly podle průzkumu nejoptimističtější za čtyři měsíce a doufají, že se díky očkování podaří pandemii překonat do konce roku 2021. Optimismus navíc povzbudila silnější zákaznická poptávka a získání nových odběratelů.

Reklama

Doporučované