Hlavní obsah

Podvodem získal přednostní očkování. Teď chce miliardář Sehnal do politiky

Foto: ČTK

Miliardář Pavel Sehnal dlouhodobě a neúspěšně usiluje o politický úspěch. Na snímku v éře Občanské demokratické aliance.

Reklama

Podél silnic visí billboardy Aliance pro budoucnost. Stojí za ní miliardář Pavel Sehnal, který na sebe upozornil aférou s přednostním očkováním a také pronájmem areálu pro nevyužitou polní nemocnici v Letňanech.

Článek

V posledních dnech se kolem silnic v Praze vyrojily billboardy neznámého projektu Aliance pro budoucnost. Jejich četnost zesílila zejména během posledního víkendu.

Motivy billboardů naznačují, že by mělo jít o politicky orientovanou záležitost. Z informací na webu aliance nelze zjistit, kdo je autorem akce.

Až pohled do registru domén ukazuje, kdo za celým projektem stojí. Seznam Zprávy zjistily, že držitelem internetové domény je miliardář a předseda Občanské demokratické aliance (ODA) Pavel Sehnal.

Zastupitel Městské části Praha 18 v posledních týdnech čelí kritice za to, že se podle zjištění Seznam Zpráv nechal přednostně očkovat proti koronaviru v Nemocnici na Bulovce.

Sehnal, majitel skupiny SPGroup, na dotazy redakce ohledně svého nového politického projektu nechtěl odpovědět. Bez reakce tak zůstaly otázky, zda Sehnalův projekt bude cílit na sněmovní volby, zda bude lídrem kandidátky, s kým hodlá spolupracovat.

Místo odpovědí dorazila pouze pozvánka na zítřejší tiskovku, která proběhne v hotelu Aquapalace v Sehnalově areálu čestlického Aquaparku a jíž se bude finančník účastnit.

Aliance pro budoucnost oznámila, že svou činnost spustí v úterý dopoledne. Na webu zatím visí jen hesla týkající se správy veřejných peněz, zdůrazňuje, že v krizi vítězí odbornost, a nikoliv politika, volá po větších odměnách pro zdravotníky. „Rádi bychom sdělili všechny informace o projektu Aliance pro budoucnost až na zítřejší tiskové konferenci z důvodu, aby se některá média necítila diskriminována,“ uvedl Sehnalův tiskový mluvčí a manažer ODA Jiří Bílek.

Když na začátku února Ústavní soud zrušil část volebního zákona včetně navyšující se klauzule pro koalice pro vstup do Sněmovny, Sehnalova ODA uvedla, že jedná o širší předvolební spolupráci. „V současnosti se aktivně snažíme jednat se subjekty, které mají stejný pohled na budoucnost naší země. Předpokládáme finalizaci jednání během 2 až 3 týdnů,“ uvedl tehdy pro server iDnes.cz mluvčí Bílek.

Zubařina a polní nemocnice

Pavel Sehnal patří k nejbohatším Čechům, magazín Forbes jej umístil na 65. místo celkového žebříčku a jeho majetek odhadl na 3,6 miliardy korun.

Od roku 2016 stojí v čele ODA, se kterou zatím sbírá samé politické neúspěchy. Určitou výjimkou byly komunální volby v roce 2018, kdy se stal Sehnal místostarostou a zastupitelem Prahy 18. Vedení tamní radnice a zastupitelé jej ale na začátku letošního března vyzvali k rezignaci – už loni v létě přišel o funkci místostarosty – kvůli tomu, že se nechal přednostně naočkovat.

Případ prověřuje i policie. Finančníkovi Sehnalovi je totiž 56 let, takže věk a ani profese jej nekvalifikují k tomu, aby měl v současné fázi očkovacího procesu nárok na dávku. „Jsem majitel Bulovka Dental Clinic, mám tam zubní lékaře a jsem s nimi v pravidelném styku. Kolegové mě žádali, abych tam šel s nimi,“ trval na svém Sehnal.

Ředitel Nemocnice na Bulovce Jan Kvaček však Sehnalovo očkování kritizoval. Redakci řekl, že miliardáři opakovaně řekl, že se nechat očkovat nesmí. K očkování ale nakonec došlo, protože Sehnal se podvodně vydával za lékaře. „Očkován byl i přes můj zákaz,“ uvedl Kvaček. „Pan Sehnal se mě opakovaně ptal, zda může být očkován, a já jsem to opakovaně zamítal. Explicitně jsem mu řekl, že se naočkovat nemůže, protože není zdravotník,“ řekl Seznam Zprávám Kvaček. Podle něj se Pavel Sehnal dostal k vakcíně na Bulovce díky tomu, že si nechal od své kliniky vystavit potvrzení, že je zdravotník. Ačkoliv není. Je majitelem zdravotnického zařízení, jako zdravotník nepracuje.

Od loňského října do letošního února pak Sehnalova skupina dostala od státu přes 50 milionů korun za pronájem plochy na výstavišti v Letňanech, kterou si stát pronajal pro pohotovostní polní nemocnici pro nemocné s covidem-19. Stát nemocnici nikdy nevyužil a její provoz ukončil.

Reklama

Doporučované