Hlavní obsah

Pohonné hmoty mírně zlevnily. Přijde obrat, varují analytici

Ilustrační fotografie.

Reklama

Pohonné hmoty v Česku v týdnu mírně zlevnily. Průměrná cena benzinu Natural 95 od minulé středy klesla o dva haléře na 27,94 Kč/l, nafta o sedm haléřů na průměrných 27,39 Kč/l. Nejlevněji natankují řidiči v Ústeckém kraji.

Článek

Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin o 4,70 koruny levnější než před rokem, za diesel tehdy motoristé zaplatili o 4,41 koruny na litru více.

Analytici v příštím týdnu očekávají stagnaci nebo jen mírný růst cen pohonných hmot. „Cena ropy Brent je nejvyšší od začátku března. Za růst ceny ropy může hurikán Laura. V případě, že by vyšší ceny ropy na světových trzích přetrvávaly delší dobu, lze očekávat, že tuzemští pumpaři začnou zdražovat,“ uvedl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. V příštím týdnu však podle něj žádné výrazné cenové výkyvy nenastanou.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy se pokles cen pohonných hmot zastaví i proto, že koruna během srpna přestala posilovat vůči dolaru. „Potenciál koruny k dalšímu posilování je omezený, přičemž ropa se na svých relativně vysokých cenových úrovních, blízko takřka šestiměsíčního maxima, udrží. V dalším týdnu budou ceny pohonných hmot v ČR stagnovat,“ řekl Kovanda.

Dále uvedl, že podle mezinárodního srovnání je benzin aktuálně levnější než v Česku tradičně v Polsku, ale také ve Slovinsku, Bulharsku či Rumunsku. V Maďarsku a Rakousku jsou ceny srovnatelné. „Na Slovensku, v Chorvatsku a také tradičně v Německu či v Itálii je benzin dražší,“ dodal Kovanda.

Reklama

Doporučované