Hlavní obsah

Policie ho označila za podezřelého, pak fotku smazala. Teď čelí výhrůžkám

Foto: Twitter.com/PolicieČR

Policie za podezřelého původně označila J. S. (vlevo), v nemocnici však střílel stavební technik Ctirad V. (vpravo).

Reklama

Fotografie a jediné slovo – „podezřelý“ – v policejním příspěvku na sociálních sítích stačilo k tomu, aby se J. S. do paměti lidí zapsal jako šestinásobný vrah z ostravské nemocnice. Později policie jeho fotografii smazala a uvedla, že jde jen o klíčového svědka. Mezitím mu však lidé vyhrožovali smrtí.

Článek

Jedním z hlavních aktérů střelby v ostravské Fakultní nemocnici se v úterý stal i doktorand J. S. (redakce zná jeho celé jméno, ale rozhodla se ho nezveřejňovat). Avšak nedobrovolně. Jeho podobiznu – s popisem, že jde o podezřelého – totiž na sociálních sítích krátce po střelbě zveřejnila policie. Po půl hodině informaci změnila s tím, že jde pouze o svědka a jeho fotografii smazala.

V tu dobu už ale jeho snímek z bezpečnostní kamery na sociálních sítích viděly stovky tisíc lidí. Řada z nich přitom volala v příspěvcích po jeho dopadení přímo v ulicích, vyzývala k navrácení trestu smrti a okamžitému zastřelení.

A informace, že střelbu spáchal jiný muž a z podezřelého se mezitím stal svědek, už se zdaleka nedostala ke každému z nich.

„Policie měla informaci, že podezřelý má červenou bundu. Tak jeho společně asi s 15 lidmi z okolí zadrželi a odvezli na policii,“ vysvětlil Seznamu člověk z jeho okolí. Ten uvedl, že policie měla fotografii muže zveřejnit už v době zadržení.

„Nechápu ale, proč – když už ho měli – zveřejňovali to foto. Lidé se na něj teď koukají na ulici a podobně… On sám byl na stanici a o ničem nevěděl. Celá rodina je ve stresu…“ dodal.

Strážci zákona na sociálních sítích později napsali, že nejde o podezřelého, ale o klíčového svědka, který se má policii se svým svědectvím přihlásit. V pátrání po novém podezřelém už v popisu zůstala opatrná: „V souvislosti se střelbou policie pátrá po následujícím muži,“ napsala k sérii fotografií jiného muže s červenou bundou – ten byl nakonec skutečným pachatelem střelby.

Na sociálních sítích ale mezitím běžely tisíce výhrůžek na adresu J. S.. „Psychopat už od pohledu. Okamžitě tu zrůdu zastřelit,“ psalo několik z nich. „Ten pohled mluví sám za sebe. Pojďme ho najít v ulicích sami,“ sdíleli další. „Je třeba obnovit trest smrti,“ opakovalo se také často v komentářích.

Jak k nedorozumění s falešným pachatelem došlo, vysvětloval na tiskové konferenci ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel: „Seběhlo se to velmi jednoduše, protože obrazové záznamy, které jsme měli k dispozici v prvopočátku – a výpovědi svědků, kteří viděli pachatele – identifikovaly muže, jehož jsme následně zadrželi,“ popsal.

+6

Během dalších minut pak podle něj policie zjistila, že je na špatné stopě: „Vzhledem k tomu, že jsme lustrovali další možné podezřelé, jsme následně zjistili, že to není on. Byl to jiný podezřelý. Zjistili jsme auto, kterým by se měl pohybovat, zjistili jsme bydliště, nakontaktovali jsme rodinu, ti nám dali další informace.“

Samotný J. S. v úterý s redakcí Seznamu odmítl komunikovat.

Reklama

Doporučované