Hlavní obsah

Policie uzavřela Mynářův případ, podle ní soudce neovlivňoval. Rozhodne státní zástupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Vedoucí kanceláře prezidenta Vratislav Mynář.

Reklama

Vratislav Mynář opakovaně kontaktoval soudce ve věcech, které se týkaly případů důležitých pro Hrad a prezidenta. Kancléř prohlásil, že na svém jednání nevidí nic špatného.

Článek

Policie ukončila případ ovlivňování justice ze strany hradního kancléře Vratislava Mynáře. Informaci, kterou v neděli uvedl týdeník Respekt potvrdil v pondělí serveru iRozhlas státní zástupce Jan Lelek z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1. Ten má nyní spis v rukou a rozhodne o dalších krocích. Podle Lelka přitom policie došla k závěru, že Mynář nespáchal trestný čin.

„V současné době posuzuji, zda dám policejnímu orgánu pokyn k zahájení úkonu trestního řízení v dané věci, či zda postup policejního orgánu akceptuji, to znamená, zda akceptuji, že policejní orgán v dané věci neshledal podezření ze spáchání trestního činu, respektive neshledal důvody k tomu, aby bylo zahájeno trestní stíhání,“ řekl Lelek iRozhlasu.

Kancléř Vratislav Mynář opakovaně kontaktoval soudce ve věcech, které se týkaly Hradu a prezidenta. Mynář prohlásil, že na kontaktech nevidí nic špatného. A zastal se jej i prezident Miloš Zeman, který řekl, že kancléř jednal se soudci z jeho pověření.

Trestní oznámení na Mynáře podal senátor Václav Láska a organizace Rekonstrukce státu. Kancléř podle nich zasahoval do nezávislosti soudů.

Kontakty Hradu se soudci byly jedním z důvodu ústavní žaloby na prezidenta, kterou sepsala šestice senátorů z Klubu pro liberální demokracii – Senátor 21 v čele se senátorem Láskou. Autoři nyní pro žalobu shánějí podporu v Senátu.

Reklama

Související témata:

Doporučované