Hlavní obsah

„Bez brčka žabinec neusmažíš.“ Havlíček vysvětluje Babišovy proměny

Foto: Seznam Zprávy

Karel Havlíček se stal prvním místopředsedou konzervativního hnutí. Přesněji řečeno hnutí, jehož prvním místopředsedou je Karel Havlíček, se stalo konzervativním.

Reklama

Publicistický tým Šťastného pondělí vám přináší exkluzivní, zaručeně neautorizovaný rozhovor, který nám Karel Havlíček sice neposkytl, ale to nevadí.

Článek

Přečtěte si Šťastné slovo

Pravidelná sobotní glosa Jindřicha Šídla o věcech, které hýbou politikou a společností a kterých jste si třeba nevšimli, nebo nechtěli všimnout.

Každé pondělí ráno také sledujte nový díl pořadu Šťastné pondělí a večer si poslechněte Šťastný podcast.

Přerod Andreje Babiše v národního konzervativce nečinil předsedovi ANO nejmenší problém, stejně jako jeho proměny z čehokoli v cokoli jiného v minulosti.

Mnohem víc práce má teď první místopředseda ANO a stínový premiér stínové vlády Karel Havlíček, který musí metamorfózy svého hnutí a předsedy vysvětlovat médiím. A jako ve všem, co kdy musel vysvětlovat, dosáhl i v této oblasti nesporné virtuozity.

Jak jste dospěli k tomu, že hnutí ANO bude konzervativní stranou?

My jsme liberální konzervativci. To je terminus technicus. To znamená, že jsme trochu liberální a trochu konzervativní. Přiblížil bych vám to tak: Kolik třešní, tolik višní. Někdy hrušek a občas i jablek, i když bych to úplně nemíchal. Takže abych to vysvětlil. Jsme pro tržní hospodářství. A zároveň máme silný sociální rozměr. Jsme pro nízké daně a robustní veřejné služby.

Promiňte, ale myslíte si, že je to možné? Vývoj veřejných financí ukazuje, že to nejde úplně dohromady.

Samozřejmě, že je to možné. Podívejte se na to, jak jsme podle tohoto hesla vládli osm let. Jak říkají lidé u nás doma na Podřipsku: chyť zajíce, ať ho máš!

Ale vy nejste z Podřipska. Vy jste z Mníšku pod Brdy.

Někteří z nás jsou z Podřipska, někteří spíše víceméně z Mníšku pod Brdy. To ale není tak důležité. Každý je odněkud. A ani kolínští husaři nechodí do lesa bez obojku.

Zkusím se vás zeptat přímo. Jaký je postoj hnutí ANO třeba k manželství pro všechny, které podpořila první Babišova vláda v roce 2019?

My jsme rozhodně pro manželství. Rodina je pro nás základ státu. Takže ano, manželství. A klidně pro všechny. Nebo skoro pro všechny.

Tak ale – pro všechny, nebo „skoro pro všechny“?

Teď mě chytáte za slovíčko. Říkám to jasně: Skoro všechny. Nejsme všichni pro všechny. Někteří jsou pro všechny a někteří nejsou pro všechny. A proto jsme hnutí pro všechny.

Aha. V tom se tedy v podstatě shodujete se současnou vládní pětikoalicí.

Tak to prosím ne. Ti hrají hokej na dávno vypuštěném rybníce. Tato vláda je progresivistická a vzhledem k účasti extrémistické pirátské strany téměř - nebojím se říct - komunistická.

Tady se asi sluší připomenout, že za podpory komunistů vládl především Andrej Babiš.

Ano, vládl. Ale nechtěl. A to je podstatný rozdíl. Andrej Babiš nikdy v životě nechtěl mít nic společného s komunisty. Ale musel. I proto je z něj dnes autentický konzervativní lídr. Na rozdíl od Petra Fialy, což je možná dobrý politolog, i když i o tom začínám pochybovat, ale dnes připomíná trochu sedláka, kterému hoří stáj a on vyráží do města nakoupit sedla.

Hnutí ANO teď hodlá více vystupovat proti údajnému „zelenému šílenství EU“. Co tím myslíte, když váš předseda jako premiér osobně odsouhlasil záměr EU snižovat emise?

Podívejte, my si samozřejmě uvědomujeme, že bez brčka žabinec neusmažíš. Jsme jednoznačně pro naše členství v EU, ale nehodláme kývat na všechny nesmysly, které z ní přicházejí. Tady prostě jasně platí: bez topůrka ani věrtel nezakopete.

Tak jinak. Velmi často ve vašich větách slýchávám spojení „ano, ale…“ Přitom tuhle větu mám spojenou spíš s KDU-ČSL, která ji používala jako své motto po svém plzeňském sjezdu v roce 2005.

Ano, ale my ji používáme mnohem lépe. Dokonce i věříme v Boha mnohem lépe než průměrný lidovec, i když samozřejmě nejsme vyhraněně procírkevní strana, v některých aspektech jsme naopak lehce ateistická strana, avšak se silným duchovním rozměrem.

Byli jste už stranou pro podnikatele, catch-all party pro všechny, stranou, která vyluxovala hlasy tradiční levice. Myslíte, že pro voliče bude váš přerod v národní konzervativce důvěryhodný?

Ano, a vším, čím jsme byli, byli jsme rádi. To je pro nás velmi důležité. Vždy být rád tím, čím jste. Pokud tím nejste, pak jen tančíte tango s mrtvou milenkou jako současná vládní koalice.

Poslechněte si Šťastný podcast

Andrej Babiš vystoupil ve čtvrtek na konferenci konzervativců v Budapešti, vyfotil se tam s Václavem Klausem a napsal, že je to zakladatel první opravdové konzervativní strany. Ještě před několika lety ovšem stejný Babiš označil stejného Klause za zlo.

Neoznačil.

Řekl to v roce 2014.

Ano, řekl, ale nemyslel to tak. To je velmi jednoduché.

A co tím tedy myslel?

Sovy nejsou, čím se zdají být. To je myslím jasné.

To není úplné jasné.

Dobře, dám vám příklad. O mně třeba Andrej Babiš řekl, že jsem stínový předseda vlády. A myslíte, že tím myslel, že budu někdy předsedou vlády?

To samozřejmě nevím. Co myslíte vy?

Od toho tu nejsem.

S přispěním Václava Havla a Davida Lynche.

Reklama

Doporučované