Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Nerudová, Vondra, Dostálová. Čeští trollové útočí na Evropu

Šťastné pondělí o eurovolbách.Video: Šťastné pondělí, Seznam Zprávy, Profimedia.cz, ČTK, Youtube.com, Shutterstock.com

 

Reklama

Právě teď zažíváme nejdelší období bez voleb od roku 2015. Ale už za pár měsíců propuknou volby, které tady sice nikoho nezajímají, ale zato mají spoustu jiných výhod. Ano, už brzy budeme volit do europarlamentu.

Článek

O jakých výhodách je řeč? Třeba o tom, že kdykoliv Jan Zahradil zavolal do centrály ODS, že by se chtěl podílet na české politice, mohli straníci odpovědět: „A nechtěl bys Honzo raději strávit dalších pět let v Bruselu?“ a na pár let na něj zapomenout. Ale – bohužel – s tím je teď konec. Bývalá volební jednička ODS už tentokrát, po 20 letech ve funkci, kandidovat nebude.

A mění se i další věc. ODS nepůjde do voleb sama, ale v koalici Spolu, tedy i s KDU-ČSL a TOP 09. Navzdory tomu, že spolupráce lídra ODS Alexandra Vondry s lídrem TOP 09 Luďkem Niedermayerem je možná asi jako spolupráce mezi Donaldem Tuskem a Jarosławem Kaczyńským.

Speciálně se těšíme na odpovědi jednotlivých kandidátů na otázky, co přesně hodlají v europarlamentu prosazovat a podporovat. Na kandidátní listině bude 28 jmen, což nutně povede alespoň k 28 různým odpovědím, z nichž každá popře tu předchozí.
Jindřich Šídlo ve Šťastném pondělí

Zábavná bude rozhodně i kandidátka favoritů – hnutí ANO. To vyšle ve svých třetích evropských volbách už třetího lídra. Po Pavlu Teličkovi, který se už za své angažmá stydí, a Ditě Charanzové, která se bude moci oficiálně stydět až od června 2024, bude nejspíš lídryní exministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Vybrána byla především proto, že splňuje dvě hlavní podmínky na tuto roli: je loajální i intelektuálně nesmělá.

Za zmínku ale stojí ještě jedna těžká váha nadcházející volební kampaně – Danuše Nerudová, která bude hájit barvy hnutí STAN. Její zvolení by bylo skvělou zprávou především pro českou kinematografii. Proč konkrétně a kdo další bude kandidovat, to vám řekne Jindřich Šídlo ve Šťastném pondělí. Pustit si ho můžete ve videu v úvodu článku.

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

V úterý posíláme satirický newsletter Jindřicha Šídla a jeho týmu. Glosy o aktuálním politickém dění i zákulisní „šeptandu“ nejen o Šťastném pondělí. Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, XinstagramuSeznam Médiu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Reklama

Doporučované