Hlavní obsah

Video: Dvouletý syn zahynul při ostřelování. „K čemu to všechno je?“ pláče otec

Svět bez obalu: Dvouletý syn zahynul při ruském ostřelování. „K čemu to všechno je?“ pláče otec.Video: RFE/RL

 

Reklama

Malý Stěpan byl zabit při ruském ostřelování v Novém Petrivci nedaleko Kyjeva.

Článek

Už čtyři týdny trvá ruská agrese na Ukrajině. Přibývá obětí. A to i mezi těmi nejmenšími.

Ruské ostřelování nepřežil dvouletý Stěpan, který žil s rodinou nedaleko Kyjeva. Před pár dny mu vypravili pohřeb.

„Nevím, jestli existuje Bůh. K čemu to všechno je? Kvůli čemu?“ ptá se otec dítěte Oleh Špak. „Dvouleté dítě zemřelo pro nic za nic. Dvouleté dítě, které ještě nepoznalo život. Matka mu říkala ,pusinko'. Teď už není mezi námi.“

Dítě zemřelo během odpoledního spánku. „V ložnici, kde jsme společně všichni spali, měl svou postýlku. Po obědě tam šel spát. Tady byl ráno klid a nic nenasvědčovalo tomu, že budou nějaké problémy. Obvykle se z Irpině ozývala v tu dobu nepřetržitá palba. Tentokrát byl ale všude klid. Chtěl se jen prospat ve své postýlce a nakonec tam zůstal spát navždy. Přístavek budovy, který byl z cihel, byl srovnán se zemí. Zůstal pohřbený pod troskami. Když ho našli, tak jeho srdce ještě slabě tlouklo, ale než se dostal do sanitky, byl mrtvý,“ popisuje tragédii otec chlapce.

V důsledku ruské invaze na Ukrajinu zemřelo podle čerstvých dat ukrajinské generální prokuratury 121 dětí, zranění utrpělo 167 nezletilých.

Aktuální dění sledujeme v online reportáži.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované