Hlavní obsah

Video: Kdo to řekl? Jak Rusové hledali vojáka, který poslal loď „na chuj“

Svět bez obalu Milana Šímy: Ukrajinský voják Jurij Kuzminskij popsal život v ruském zajetí. I to, jak se dozorci snažili najít autora slavné věty. Video: RFE/RL

 

Reklama

Jurij Kuzminskij patřil mezi obránce Hadího ostrova, kteří padli do ruského zajetí. V reportáži Rádia Svobodná Evropa popsal, co zažil. A jak se dozorci snažili najít toho, kdo poslal slavný vzkaz válečné lodi.

Článek

„Důstojníci z ruské speciální jednotky se v naší cele často zastavovali. Bezdůvodně do nás kopali, nebo nám pouštěli elektrický proud do genitálií. Mě bili obuškem do spodní části zad. Měl jsem pak se zády problémy. Následovalo dalších dvacet ran obuškem. Poté ho odložili a dali mi elektrošoky na nohy a ruce, páteř a krk,“ popisuje ruské zacházení se zajatci ukrajinský voják Jurij Kuzminskij.

Dozorci se podle něj častými výslechy snažili zjistit hlavně to, který z vojáků si loni krátce po začátku Ruskem rozpoutané války dovolil odkázat ruský křižník Moskva do patřičných mezí.

„Ve vyšetřovací vazbě jsem během šesti týdnů absolvoval více než osm výslechů. Při každém výslechu se mě ptali: ‚Kdo řekl naší válečné lodi, aby šla někam?‘. Hledali ho velmi dlouho. Ale nenašli. Já jim tvrdil, že to byla asi pohraniční stráž. Důstojník FSB mi to ale nevěřil a říkal, že pohraničníci zase tvrdí, že to byla námořní pěchota. Tak jsem mu řekl, že já nic nevím. Některé naše lidi dokonce nahrávali, aby mohli analyzovat jejich hlasy,“ líčí Kuzminskij.

Sám strávil v ruském zajetí devět měsíců. Na svobodu se dostal během výměny vězňů v listopadu loňského roku. Až po svém propuštění zjistil, jak moc se tato věta stala populární. „Byli jsme v šoku. Netušili jsme, že o tom všichni vědí. Když jsme uviděli, čeho ta fráze dosáhla, byli jsme šťastní a šokovaní, že i v situaci, ve které jsme byli, se nám podařilo nějak přispět k našemu válečnému úsilí.“

Kvůli fyzickému týrání a psychickému traumatu se teď Jurij Kuzminskij léčí v rehabilitačním centru. „Brečel jsem radostí, když to všechno konečně skončilo. Tohle byl okamžik, o kterém jsem tam snil každou noc.“

Navzdory tomu se však hodlá k armádě vrátit hned, jak to bude možné.

Mohlo by vás zajímat

Viceadmirál a velitel ukrajinského námořnictva Oleksij Nejižpapa odkryl zákulisí potopení křižníku Moskva i budoucí plány námořnictva.

Obránce z ukrajinského Hadího ostrova v Černém moři ruské jednotky zajaly hned v první den invaze. Kyjev původně informoval o tom, že se posádka Rusům odmítla vzdát a zaplatila za to svými životy. Později se ovšem ukázalo, že pohraničníci jsou naživu, avšak v ruském zajetí.

Věta „Ruská válečná lodi, jdi do pr****“ se stala jedním ze symbolů ukrajinské nezlomnosti a odhodlání bojovat.

Ruské invazní jednotky byly v důsledku opakovaných ukrajinských úderů nuceny Hadí ostrov na konci června vyklidit.

„Dne 30. června ruské ozbrojené síly v rámci dobré vůle ukončily plnění svých úkolů na Hadím ostrově a stáhly tamní posádku. To dokazuje světovému společenství, že Ruská federace nebrání úsilí OSN o vytvoření humanitárního koridoru pro vývoz zemědělských produktů z území Ukrajiny,“ uvedl tehdy mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Ukrajinská vlajka nad Hadím ostrovem opět zavlála 4. července.

Reklama

Doporučované