Hlavní obsah

Video: Na Ukrajině zemřeli zahraniční humanitární pracovníci

Svět bez obalu: Na Ukrajině se konala bohoslužba za zahraniční dobrovolníky, kteří zahynuli v Soledaru.Video: RFE/RL

 

Reklama

Snažili se zachránit starší Ukrajinku z města Soledar, které čelilo ruskému útoku. Jejich auto ale zasáhl granát. Andrewa Bagshawa a Chrise Parryho zabili ruští vojáci zkraje ledna, teď by se jejich těla mohla dostat domů.

Článek

Ukrajinci uspořádali bohoslužbu za zabité zahraniční humanitární pracovníky. Andrew Bagshaw a Chris Parry zemřeli při ruském útoku u Soledaru 6. ledna.

„Andrew Bagshaw byl lékař se zaměřením na genetiku a zabýval se výzkumnou činností. Přijel z Nového Zélandu v březnu těsně po začátku války a začal rozvážet humanitární pomoc,“ popsal pro Rádio Svobodná Evropa příběh první z obětí Ignatius Ivlev-Yorke, který na Ukrajině pracuje také jako dobrovolník.

Zhruba v květnu začal podle něj Bagshaw pomáhat s evakuacemi lidí z frontových oblastí. „V červnu nebo červenci jsme se setkali v Donbasu při evakuaci Siversku, vzpomínám si na jednu z prvních společných cest… Andy byl velmi tichý člověk, který chtěl jen pomáhat zdejším lidem. Cítil, že je to jeho poslání, něco, co by měl dělat. Když se ho jeho rodina ptala, kdy se vrátí domů, vždycky odpovídal: ‚Až bude po všem.‘ A teď je mrtvý.“

Ukrajinská policie uvedla, že oba dobrovolníci odjeli 6. ledna z Kramatorsku do Soledaru. Pohybovali se tedy v místech, kde se odehrávají těžké boje mezi ukrajinskými a ruskými silami. Následujícího večera byli nahlášeni jako pohřešovaní poté, co s nimi spolupracovníci nedokázali navázat kontakt.

Žádné další podrobnosti o okolnostech smrti dobrovolníků úřady oficiálně neposkytly.

„Takoví lidé jako Andrew se jen tak nerodí a vždycky jich bude málo. Dělal, co bylo potřeba, na sto procent. Nebyl na žádných sociálních sítích. Devadesát devět procent lidí ani nevědělo, co dělá. Těžko byste hledali zapálenějšího cizince. Vím, že byl zabit v Soledaru při tamní evakuaci,“ dodává jeho kolega Mykola Mohylevskij.

Mohlo by vás zajímat

Ukrajinští dobrovolníci pomáhají s evakuací vesnice Paraskovijivka vzdálené pár kilometrů od Soledaru. Obě místa jsou pod neustálým ostřelováním. Cestují v noci a civilisty vyzvedávají při rozednění, což je prý nejbezpečnější čas.

Ruská žoldnéřská Vagnerova skupina již dříve uvedla, že její síly nalezly tělo jednoho z pracovníků. O víkendu Ukrajina oznámila, že v rámci výměny vězňů získala těla obou dobrovolníků, ale zatím není jasné, kdy se dostanou zpátky do Británie, píše BBC.

Podle Bagshawovy rodiny zabili dvojici Rusové, když se muži snažili zachránit starší ženu ze Soledaru. V prohlášení rodiny se uvádí, že jejich auto v tu chvíli zasáhl dělostřelecký granát. „Andrew obětavě podstoupil mnoho osobních rizik a zachránil mnoho životů; máme ho rádi a jsme opravdu velmi hrdí na to, co udělal,“ napsala jeho rodina.

Po bohoslužbě za zabité zahraniční humanitární pracovníky zaznělo z úst Jaroslavy Pašičkové z Národního muzea dějin Ukrajiny: „Jsou to tiší rytíři, kteří dělají svou práci a pokládají životy za záchranu ukrajinských životů. Přišla jsem jim za to jen poděkovat. Všem dobrovolníkům. O dobrovolnících se bohužel moc nemluví. Všichni děkují ukrajinským ozbrojeným silám, což je bezesporu dobře, ale dobrovolnické hnutí je velmi silné a dělá toho hodně. Muži, ženy. Všichni jsou teď sjednoceni kvůli této tragédii.“

Reklama

Doporučované