Hlavní obsah

Video: Rodina měla za to, že je v ruském vězení. Armén ale padl na Ukrajině

Svět bez obalu Milana Šímy: Arménská rodina zjistila, že jejich syn není ve vězení, padl na Ukrajině. Video: RFE/RL

 

Reklama

Sedmadvacetiletý Gevorg Margarian z Arménie byl v Rusku odsouzen k 7 letům odnětí svobody. Svůj trest si odpykával na Sibiři. Pak se jeho rodina dozvěděla, že padl na Ukrajině během bojů v Doněcké oblasti.

Článek

„Došlo k tomu už dávno, ale o jeho smrti jsme dostali zprávu až před několika dny,“ říká Gevorgova matka Karine Simonianová. „Napsali, že náš syn bojoval na Ukrajině a padl. Jeho tělo nám posílají do Arménie. Můj manžel pak odjel do Jerevanu a odtud ho přivezli do Gjumri,“ popisuje.

Simonianová nechtěla reportérům RFE/RL upřesnit, za co byl její syn v Rusku odsouzen. Rodina pouze věděla, že si svůj trest odpykává na Sibiři.

„Toto je jeho úmrtní list,“ ukazuje s tím, že Gevorgovi přitom zbývalo do konce trestu už jen několik měsíců. „Proč byl odvezen do války v jiné zemi? Z jakého důvodu?“ ptá se.

Tisíce ruských vězňů se účastní války na Ukrajině. Většina z nich bojuje v žoldnéřské Vagnerově skupině Jevgenije Prigožina. Někteří odsouzení jsou údajně ke službě v armádě donuceni.

Naverbovaní vězni se vrací domů

Bojujte s námi na ukrajinské frontě šest měsíců a budete osvobozeni, slibovala Vagnerova skupina ruským trestancům. Po půl roce se ti, kdo přežili, vrací domů s čistým trestním rejstříkem a nejasnou budoucností.

Ruští propagandisté zveřejnili záběry šéfa Vagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina, jak propouští první várku bývalých vězňů, již výměnou za příslib svobody odešli bojovat na Ukrajinu.

„Na začátku jsou vězni zastrašováni, biti, vystaveni násilí a přinuceni k podpisu smlouvy,“ tvrdí Valentina Chupiková, prezidentka mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Tong Jahoni. „Nyní je to s největší pravděpodobností ministerstvo obrany, které takto vězně verbuje. Nákladní automobily, které je odvážejí, mají specifickou armádní kamufláž. Prostě donutí lidi, aby do těch náklaďáků nastoupili, a odvezou je na frontu.“

Chlupiková je přesvědčena, že se ruské úřady speciálně zaměřují právě na verbování odsouzených migrantů. „Nemají povolení k pobytu, pouze byli v Rusku odsouzeni k trestu odnětí svobody, což je činí zranitelnými. Jsou zcela pod kontrolou státu, takže je snazší je nacpat do policejní dodávky a odvézt,“ myslí si. „Vězni, kteří se ještě nedostali na Ukrajinu, nám volají a prosí nás, abychom je zachránili, že na frontu jít nechtějí,“ dodává aktivistka.

Smrt Gevorga Margariana je první známý případ Arména, který si v Rusku odpykával svůj trest a byl zabit na Ukrajině. Jeho rodina by se ráda o jeho případu dozvěděla víc, ale žádné další informace od ruských úřadů nedostala.

Reklama

Doporučované