Hlavní obsah

Video: Rusové po nás střílí, když odnášíme zraněné, říká frontový lékař

Svět bez obalu: Za pacienty jezdí k frontové linii. Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinští zdravotníci riskují své životy, aby během bojů na východě Ukrajiny ošetřili své spolubojovníky. Jejich práci zachytily kamery na helmách některých z nich.

Článek

„Máme tu středně těžký případ na nosítkách,“ informuje vysílačkou nemocnici Serhij. Zranění střepinami z granátu patří v Doněcké oblasti k těm nejčastějším. Důvodem je nepřetržité ruské dělostřelecké ostřelování. „Čekají, až přijdeme ke zraněným. Někdy nás ostřelují, když je odnášíme. Když se kolem vás ozývají výbuchy, snažíte se samozřejmě ovládnout. Je to ale děsivé. Zároveň si ale uvědomujete, že jim musíte pomoct, protože to za vás nikdo jiný neudělá,“ říká jeden z lékařů.

„Nejhorší je, když ranění umírají. Nechcete vidět umírat své kamarády. Každý den je to jiné. Musíš být připraven na cokoliv. Nemůžeš jen tak někam jít a nic nedělat. Jsou různé druhy zranění. Někdy můžeme strávit půl dne nebo celý den bez případu. Jindy odnášíme zraněné celý den,“ dodává zdravotník.

Během evakuace zraněného se stále ozývá silná dělostřelecká palba.

„Sakra! Pořád na nás střílejí!“ ulevuje si Serhij a nastupuje do auta. „Bůh nám pomáhej.“

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované