Hlavní obsah

Video: Slavjansk pod palbou. Tak vypadá život ve městě na frontové linii

Svět bez obalu: Ukrajinský Slavjansk je pod neustálou palbou. O město se vedly těžké boje už v roce 2014. Video: RFE/RL

 

Reklama

Ruská armáda se snaží dobýt město Slavjansk na východě Ukrajiny. Město a jeho okolí jsou v posledních dnech dějištěm tvrdých bojů.

Článek

Ruské síly útočí na Slavjansk ze tří stran a využívají k tomu i dělostřelectvo. Ruské ostřelování si ve městě vyžádalo mnoho obětí mezi civilními obyvateli. „Ozvala se rána, výbuch a pak strašný hluk a všechna naše okna se rozbila. Ve všech domech. Hořela i škola. A hořel i byt v našem obytném bloku,“ popisuje v reportáži jeden z mnoha ruských útoků obyvatelka města. Už v roce 2014 se vedly o toto město těžké boje mezi ukrajinskou armádou a ruskými separatisty, kteří Slavjansk tři měsíce okupovali. Nakonec ho ale Ukrajinci dobyli zpět. „Podle předběžných informací byli při ruském útoku tři lidé zabiti a šest zraněno. Na potvrzení a dalších podrobnostech pracujeme. Dnešek je pro nás ve Slavjansku samozřejmě tím nejsmutnějším dnem,“ říká Vadim Ljach, vedoucí vojensko-civilní správy ve Slavjansku. Tamní úřady uvedly, že se snaží z města evakuovat všechny obyvatele, kteří v něm ještě zůstali.

Americký Institut pro výzkum války (ISW) uvádí, že ruské síly jsou nyní vázány u Severodoněcku, a proto jen pomalu postupují na Slavjansk v Doněcké oblasti.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované