Hlavní obsah

Video: Tisíce ukrajinských vojáků trpí posttraumatickou poruchou

Svět bez obalu Milana Šímy: Ukrajinští vojáci netrpí v bojích jen fyzicky, ale i psychicky. Jedním z nich je i Stas, který bojoval u Bachmutu. Video: RFE/RL

 

Reklama

Válka na Ukrajině za sebou nenechává jen tisíce mrtvých a zraněných vojáků. Terapeuti ve Vojenském centru pro psychologickou rehabilitaci nedaleko Kyjeva pomáhají ukrajinským vojákům se vyrovnat i s psychickými následky bojů.

Článek

„Díváš se z okna. V lese zpívají ptáci. Nevypadá to, že by tě chtěl každou chvíli někdo zabít. Můžeš si zahrát kulečník, nebo se jít projít. Je tu poník a další zajímavé věci. Tak by měla vypadat rehabilitace,“ myslí si Stas. Voják, který se svou jednotkou bojoval v mnoha krvavých bitvách o Bachmut.

Teď se s traumaty, která prožil, snaží vyrovnat ve Vojenském centru pro psychologickou rehabilitaci u Kyjeva. V době, kdy tu natáčel štáb RFE/RL, se tu léčilo na 3500 bojovníků. Prošli těžkými boji, zajetím i mučením.

„Jsou zde různé druhy rehabilitace, včetně psychologických terapií,“ popisuje Stas. „Nedávno sem přišel hrnčíř a vyráběli jsme s ním nějaké věci z hlíny. Bylo to zajímavé. Něco takového jsem nikdy nedělal. Chci to všechno vyzkoušet.“

Asi dvě stovky vojáků se v centru léčí s vážnými psychickými problémy.

„Trpí poruchami spánku, pocitem viny přeživšího, úzkostnými a depresivními poruchami,“ vysvětluje ředitelka specializovaného oddělení Ksenia Voznicynová.

„Myslím, že všichni tady mají problémy se spánkem. Já už jsem si na to zvykl. Beru nějaké léky. Nemůžu taky ani poslouchat hudbu. Je mi nepříjemné používat sluchátka, protože mám pocit, že musím být pořád ve střehu,“ popisuje další z vojáků, jaké stavy zažívají.

Přečtěte si

Duševní zdraví běžných Ukrajinců dostává ve válečném dění nadále zabrat. Pomoc přímo v terénu poskytuje dospělým a dětem i ukrajinský psycholog Oleksandr.

S podobnými problémy se zde léčí i policista z Chersonu. Vyzkoušel léčbu pomocí virtuální reality, během které se konečně dokázal uvolnit. „Jako bych byl uvnitř toho světa, ve kterém plavou medúzy. Přál bych si, aby to každý voják zažil alespoň 10 dní v měsíci. Pomáhá to. Všichni trpíme emočním vyhořením,“ svěřuje se.

Neuroterapie je jedním z nástrojů, který vojákům pomáhá se vyrovnat s prožitými traumaty během bojů.

Odborníci se obávají, že válka na Ukrajině způsobí psychické problémy desetitisícům vojáků a jejich léčba bude muset probíhat ještě mnoho let po ukončení konfliktu.

Reklama

Doporučované