Hlavní obsah

Video z charkovské ofenzívy: „Nechtějí s námi bojovat, ustupují!“

Svět bez obalu Milana Šímy: Záběry z osvobozených obcí. „Nechtějí s námi bojovat, ustupují!“ hlásí mnozí ukrajinští vojáci.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinské síly dál hlásí výrazné úspěchy protiofenzivy v Charkovské oblasti. Podařilo se jim už na východě země osvobodit více než 20 měst a dobyly zpátky území o rozloze více než 6 tisíc km².

Článek

Sociální média jsou plná příspěvků ukrajinských vojáků, kteří s nadšením natáčejí videa ve  městech i vesnicích osvobozených od ruských okupantů. Někteří z nich tvrdí, že před nimi ruští vojáci prostě utekli, vyhnuli se boji.

Zdaleka ne všude to však měly ukrajinské jednotky snadné. „Není to tak, že by Rusové utíkali hned, jakmile se pohneme kupředu. Některé jejich jednotky se brání. Poté, co tu strávily tolik času, mají hodně opevněných pozic. Ale značná část ruských vojáků s námi bojovat nechce a ustupuje,“ říká v reportáži Rádia Svobodná Evropa Anatolij Sidorenko, velitel charkovského pluku Azov (jedná se o divizi známého mariupolského praporu, která se zformovala letos v květnu.)

Ukrajinské síly v Charkovské oblasti pronikly až k ukrajinsko-ruské hranici. Rusko se ale snaží své jednotky na Ukrajině doplnit a navýšit. Jak je vidět v úvodním videu, zaznamenán byl přesun ruských sil směrem k Charkovu.

V jiných oblastech jsou ale ruské síly značně rozptýlené a oslabené.

Exkluzivní rozhovor

Exkluzivní rozhovor Seznam Zpráv s příslušníkem ukrajinské civilní kontrarozvědky SBU. Do detailu v něm popisuje, jak se připravovala charkovská ofenziva, jak se podařilo zmást nepřítele a jak osvobozování Ukrajiny probíhá.

„Když si Rusové uvědomili, že se jim nepodaří dobýt Slavjansk, část jejich vojáků byla přesunuta do jiných oblastí. Tím došlo k jejich oslabení,“ říká vojenský analytik Oleh Ždanov. „V Balakliji například vůbec ukrajinská armáda nenarazila na pravidelné jednotky ruských ozbrojených sil, ale pouze na jejich dobrovolnické oddíly. To znamená, že tam již byly rozmístěny týlové jednotky, nikoliv pravidelné jednotky ruské armády.“

V osvobozených oblastech lidé nadšeně vítají své vojáky. Řada místních ukrajinské armádě v bojích proti ruským okupantům i pomáhala. „Chtěla bych poděkovat mnoha lidem z osvobozených území, kteří nám neustále hlásili pozice nepřítele, a tím podpořili náš útok. Udělali vše, co mohli, aby pomohli ukrajinským silám osvobodit naše území,“ říká pro RFE/RL Natalja Popova z Charkovské oblastní rady.

Příběhy Ukrajinek. Історії українок

Přinášíme vám příběhy ukrajinských žen, které se navzdory válce rozhodly zůstat doma.

Розповідаємо історії українських жінок, які попри війну вирішили залишитися вдома.

Osvobození téměř celé Charkovské oblasti při ukrajinské ofenzívě z posledních dní je pro Rusko tvrdým úderem, neznamená však konec bojů. Kyjev ovšem úspěšným protiútokem zvrátil průběh války ve svůj prospěch a iniciativa přešla na jeho stranu, jak napsal ve svém pravidelném hodnocení americký Institut pro studium války (ISW). Rusům se podle něj po kulminaci protiofenzivy zřejmě podaří obnovit obrannou linii a možná i provést lokální protiútoky.

„Ukrajina bude muset zahájit následné protiofenzivní operace, aby dokončila osvobození Ruskem okupovaného území. Válka se pravděpodobně protáhne až do roku 2023,“ uvádí institut ve své analýze.

Reklama

Doporučované