Hlavní obsah

Video z Ruska: Bývalý bojový pilot veřejně protestuje proti válce

Svět bez obalu: Bývalý ruský pilot veřejně protestuje proti válce na Ukrajině. Čelí kvůli tomu policejní perzekuci i nadávkám.Video: RFE/RL

 

Reklama

Volodymyr Bilevič je ruský občan, ale zároveň etnický Ukrajinec. V minulosti sloužil jako pilot v sovětské a později i v ruské armádě.

Článek

Bilevič žije na západě Ruska ve městě Bělgorod nedaleko ukrajinských hranic. S ruskou invazí na Ukrajinu nesouhlasí a ve vestě s nápisem „Ne válce“ to dává každý den veřejně najevo. „Procházím se po městě. Od té doby, co Putin poslal na Ukrajinu armádu, je to moje každodenní rutina. Pořád za mnou chodí lidé a ptají se, proč to dělám. Mnozí na mě křičí, že jsem zrádce. Já se narodil na Ukrajině. Jsem Ukrajinec. Moje sestra žije na Ukrajině. Mám na Ukrajině přátele. Moje matka a otec jsou tam pohřbeni,“ popisuje Bilevič reportérovi RFE/RL, proč se rozhodl protestovat.

Když za ním přijede policie, ukáže jim své staré sovětské doklady. „Lidi, tohle je země, která porazila fašismus! A nyní má být zatčen muž s heslem ‚Ne válce‘? V jakém světě to žijeme?“ stěžuje si bývalý vojenský pilot policistům.

Kolemjdoucí však pro jeho protest nemají pochopení. Často mu nadávají.

„Co tady děláte? Jsem občan Ruské federace. Miluji svou zemi,“ volá za ním jeden z obyvatel Bělgorodu.

Volodymyr Bilevič byl nakonec policií zadržen. Došlo k tomu 26. února – 3. den od vypuknutí války na Ukrajině.

Ruské město je vzdáleno jen 35 km od ukrajinských hranic. Právě zde se shromáždila před dalším útokem na Ukrajinu část ruských jednotek. Následující den se Bilevič spojil se svou sestrou na Ukrajině. Po telefonu mu popsala, jaká je teď situace na Ukrajině.

„Je to hrozné, naprosto hrozné, ale lidé se organizují. Dělají, co mohou. Pokud má někdo někoho, kdo pracuje v zahraničí, tak se tam snaží ženy s malými dětmi dostat. A muži tu vstupují do armády,“ vylíčila Bilevičova sestra Olga tehdejší situaci na Ukrajině. 

O několik hodin později dostal bývalý ruský voják od policie další předvolání k výslechu.

„Můj právník říkal, že neví, z čeho mě chtějí obvinit. Možná že dnes bude soud. Ať mě zkusí soudci odsoudit,“ říká Bilevič v reportáži.

Bývalý bojový pilot byl nakonec policií obviněn z pořádání shromáždění a rušení nočního klidu.

Během zatím posledních, víkendových demonstrací proti válce na Ukrajině bylo v Rusku zadrženo více než 860 lidí. Informovala o tom organizace OVD-Info, podle níž byli lidé zatýkáni při protestech v 37 městech po celém Rusku. Agentura AFP upozornila na brutální postup pořádkových sil vůči protestujícím.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované