Hlavní obsah

Video: Žije přímo na frontové linii. Kam bych se svou kozou šel, ptá se

Svět bez obalu: Novomychajlivka leží přímo na frontové linii. Ve městě přesto zůstává pár obyvatel. Video: RFE/RL

 

Reklama

Zničené ulice a na cestách krátery po střelách. Z ukrajinského města Novomychajlivka, které leží na okraji frontové linie, nezbylo skoro nic. Přesto zde žije několik posledních obyvatel a nemíní odejít.

Článek

„Mrkev, ředkvičky, brambory, cibule, dýně, okurky. Zasadili jsme to, protože to tak děláme vždycky. Musíte se zaměstnat, abyste zahnali hloupé myšlenky,“ vysvětluje v úvodním videu Ukrajinka Natalja, zatímco hledí směrem k záhonu. Teď se tam bojí vkročit, zahrádku obklopují krátery po ostřelování.

Natalja patří k hrstce zbývajících obyvatel Novomychajlivky, města ležícího v Doněcké oblasti na Ukrajině nedaleko samotného Doněcku, který už od roku 2014 ovládají proruští separatisté. Ukrajinské jednotky si nedaleko od Novomychajlivky vybudovaly obranné linie. Teď sem přicházejí na pravidelné obchůzky a z pohledu na trosky, které z města zbyly, je pokaždé přepadá smutek.

„To je z rakety Točka-U,“ ukazuje na kráter po bombě jeden z nich. „Je těžké se na to dívat. Uvnitř těch domů býval život. To je cena, kterou platíme za to, že chceme být svobodní. Bojujeme proti Rusku už po staletí,“ dodává v reportáži RFE/RL ukrajinský voják.

Obránci říkají, že Rusové soustavně obětují svoje vojáky. Donedávna jejich pěchotu podporovala vojenská technika. Nyní postupují jen v malých skupinách.

„Donedávna se jejich útoků účastnila i obrněná vozidla. Pěchota při útoku následovala tanky a transportéry. Nyní je to pouze pěchota pohybující se v malých skupinách. Je to karavanová taktika. První skupina postupuje co nejdále, má u sebe munici, vodu a potraviny. Když je tato skupina zničena, nastupuje druhá. Ví, kde je munice a jídlo první skupiny,“ popisuje jiný ukrajinský voják, který drží stráž na obranné linii nedaleko města.

Jaká je situace v Bachmutu?

Během minulého týdne jednotky vagnerovců dosáhly ve městě značných úspěchů a rychle dokázaly obsadit v podstatě celou západní část města. V sobotu šéf organizace Jevgenij Prigožin prohlásil, že jeho jednotky město zcela ovládly, když se zmocnily posledního několikapatrového obytného domu v jihozápadním Bachmutu.

O Novomychajlivku se kvůli její výhodné poloze bojuje roky, prakticky od začátku ruských vpádů na Ukrajinu v roce 2014.

„Město leží na dobrém místě.  Marjinka je po mé levici, Doněck je vzdálený jen 20 až 30 minut jízdy autem. Ale už více než rok je těsně u Novomychajlovky frontová linie. Ruské dělostřelectvo město neustále ostřeluje,“ popisuje situaci reportér Rádia Svobodná Evropa.

I po roce intenzivního ruského ostřelování stále několik posledních obyvatel odmítá opustit své domovy. Jako starší muž, který sleduje vojáky od vrátek svého zničeného domu s jediným domácím zvířetem uvázaným na provaze. Ptá se: „Kam bych mohl se svou kozou odejít?“

Reklama

Doporučované