Hlavní obsah

Zázrak zrození ve sklepení. Porodník popisuje, jak se dnes rodí v Kyjevě

Svět bez obalu: Kvůli ostřelování Kyjeva se tamní porodnice evakuovala do suterénních prostor. Narodilo se tam i první ukrajinské dítě ve válkou zmítané zemi.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinské hlavní město Kyjev je opakovaně terčem ruského ostřelování. Kvůli hrozbě bombardování se tamní porodnice přesunula do suterénních prostor.

Článek

Fotografie rodící Ukrajinky pořízená v kyjevském sklepení obletěla svět. V nouzových prostorách se v zemi čerstvě zatažené do války narodilo první ukrajinské dítě.

Tu noc měl službu gynekolog a porodník Kyrlo Ventskivskij. „Ta žena ležela tady,“ ukazuje v úvodním videu. „I teď je znát, že tu, bohužel, není příliš teplo. Vhodná teplota pro novorozence je 26 stupňů Celsia. Tu zde není možné zajistit. Dali jsme jedno topení na jednu stranu, druhé tam a byla tady ultrafialová lampa. Tak jsme to tu vytápěli,“ popisuje gynekolog reportérovi RFE/RL, jak probíhal porod.

Kvůli ztíženým podmínkám se většina doktorů vrátila ke starým a osvědčeným metodám.

„Bohužel sem nemůžeme nainstalovat kardiomonitory, které se používají v porodnici ke sledování srdečního tepu a stavu novorozence. Než byly vynalezeny tyto přístroje, používali lékaři dřevěný porodnický fonendoskop. Přiložili jste ho na břicho ženy a poslouchali srdce dítěte. Tak to děláme teď i my.“

Většina zdravotnického personálu pracuje v porodnici nepřetržitě. „Od začátku invaze jsem byl doma jen jednou. Zašel jsem si tam pro čisté oblečení a kartáček na zuby. Jinak jsem byl tady,“ říká Kyrlo Ventskivskij Odmítá slova o statečnosti. „Hrdinové nejsme my, ale muži a ženy, kteří nás brání na frontové linii. My tu jen děláme svou práci. Můžeme ji dělat jen proto, že oni nás brání,“ dodává ukrajinský lékař.

V ukrajinském hlavním městě Kyjevě se od začátku ruské invaze narodilo téměř 400 dětí, řekl nedávno pro agenturu Interfax-Ukrajina starosta metropole Vitalij Kličko.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované